От х:

Днес в x:

КПКОНПИ работи усилено, но пропуснала няколко апартамента

Увеличава се работата на КПКОНПИ. Това става ясно от разглеждания от депутатите доклад за дейността на комисията за миналата година.

Разгледани са с 27 преписки повече в сравнение с 2018 г. Над 9900 лица са проверени. Ръстът на проверените е с близо 900. Справянето с корупцията не е работа само на една комисия, тя минава и през пленарна зала, заяви председателят на комисията Сотир Цацаров.

Работело се с остарял Наказателен кодекс. Освен че липсвал апартаментът на предшественика му Пламен Георгиев, в доклада липсвали апартаментите на червени депутати. Нека да бъдем обективни, отчетният доклад не е вестник, обясни Цацаров. Пред депутатите председателят на антикорупционния орган обясни още, че разковничето за борба с корупцията не е проектът на закон за противодействието на това явление, предлаган от червените.

Той припомни, че е поел комисията в края на годината. Цацаров не приема критиките на левицата, че законът в този си вид не работи и се налагат промени в нормативната уредба. В този вид, ако законът бъде променен така, както се настоява от парламентарната опозиция, той пак няма да работи, обясни той. Нямало да има промяна в работата на комисията ако председателят се назначава от президента.

Похвали за работата на комисията дойдоха от ГЕРБ. КПКОНПИ работи сериозно, все повече кранчета се затварят, заяви Спас Гърневски. Той отчете, че за две години след приемане на закона за борба с корупцията в арестите са най-големите олигарси.

За БСП в доклада на комисията няма анализ и насоки за ефективно противодействие на корупцията. Никакъв страх нямам от този закон, сподели социалистът Милко Недялков.

Парламентът прие Доклада за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за 2019 г. От гласувалите 177 депутати 131 бяха "за", един - "против", а 45 се въздържаха.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини