От х:

Днес в x:

NASA и SpaceX отложиха изстрелването на астронавти в Космоса заради лошото време

Изстрелването на кораба на SpaceX от площадката на НАСА се отложи заради лошото време. Това стана само 16 минути преди да бъде даден стартът на историческата мисия. На борда на ракета на частната компания на Илон Мъск двама космонавти трябваше да пътуват до Международната космическа станция. Следващият опит за изстрелване ще бъде в събота.

Дъжд и буря се спуснаха над космическия център "Кенеди", разположен на крайбрежието на щата Флорида. Националният център за ураганите съобщи за образуването на тропическа буря край бреговете на Южна Каролина, в северна посока. Лошите атмосферни условия могат да представляват риск за астронавтите в случай на аварийно кацане в Атлантическия океан след старта.

Историческото изпращане на американски астронавти в Космоса от територията на САЩ за пръв път от 2011 г. бе отложено за събота заради лоши метеорологични условия. Астронавтите от НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен бяха вече на борда на космическия кораб "Дракон" на компанията "Спейс Екс", когато бяха информирани, че стартът се отлага.

"Днес няма да има изстрелване - безопасността на членовете на нашия екипаж е наш висш приоритет", каза в Туитър представителят на НАСА Джим Бридънстин.

Очакваното с голям интерес изстрелване щеше да е първото, в което частна компания, а не правителствена космическа агенция, изпраща астронавти в орбита.  На място пристигнаха и президентът на САЩ Доналд Тръмп  и съпругата му Мелания. Там беше и вицепрезидентът Майк Пенс.

Изстрелването беше планирано за 16:33 ч. местно време (23:33 ч. българско време) от ракетната площадка номер 39, откъдето навремето полетяха към Луната Нийл Армстронг и екипажът на Аполо 11. Това щеше бъде първият пилотиран старт от американска земя за последните 9 години, откакто беше прекратена програмата на НАСА с космическите совалки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини