От х:

Днес в x:

21 °C

Почетни граждани Асеновград`2020: Двама "редовно" сутринта + двама "извънредно" следобед

Четирима бяха номинираните тази година за "Почетен гражданин на Асеновград". Двама от тях бяха избрани за такива днес сутринта, в началото на редовното заседание на местния парламент – Абдул Карим Хассун и Вакрил Георгиев Запрянов. Известните на местната общност бизнесмени събраха нужните гласове при тайния вот и с това процедурата по избор на почетен гражданин за годината би трябвало да приключи. Но не би...

Малко преди 14:00 ч. съветници и медии бяха уведомени, че в 15:15 ч. се свиква извънредно заседание. Като причина беше посочено следното: "Във връзка с постъпили устни запитвания от инициативните комитети, относно удостояването със звание "Почетен гражданин на Асеновград" за лицата г-н Димитър Иванов Трамбурджиев и г-н Георги Любенов Велев, както и възражения, относно проведения избор на 27.05.2020 г. от Общински съвет–Асеновград, и съобразявайки наличието на невалидни бюлетини при така проведения избор, входираме предложение №ДЗ-263/27.05.20. В тази връзка предлагаме на вашето внимание Предложения от инициативните комитети , относно удостояването със званието "Почетен гражданин на Асеновград“."

Така час след приключване на редовното заседание в зала 601 започна извънредно такова, на което на съветниците им бе обяснено, че се налага още веднъж да гласуват за двете предложения – това за Димитър Трамбураджиев и това за Георги Велев.

Възмутени от случващото се от трибуната се изказаха Маргарита Стоилова и Мария Вълканова от групата на БСП. Стоилова изрично посочи, че в случая няма никаква "спешност", имайки предвид, че, съгласно чл. 46. т. 4 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Асеновград, председателят насрочва извънредно заседание "при събития, за които се налага спешно свикване на Общинския съвет". "А кое е спешното в случая? Кое налага събитие, станало сутринта, да се случва отново 5 часа по-късно? Всички сме общински съветници и недоволството на един инициативен комитет или две невалидни бюлетини са просто смешна причина за гражданите, които ни гледат в момента. Нямаме спешност, за да имаме извънредно заседание. Това е обида както за общинските съветници, така и за хората, за които ще се гласува. Още повече, че сутринта волята на Общинския съвет беше ясна. Под натиск, че някой възразявал, значи ли това, че ако и сега не се случи извънредно събитието в момента (б.ред. гласуването на кандидатурите на Трамбурджиев и Велев), ние ще насрочваме още едно и още едно, и още едно заседания, докато не се случи това, което някой се е ангажирал, договорил или хайде да не казвам по-тежка дума!“, посочи Стоилова. "Ние всички сме избрани от хората и мисля, че носим глави на раменете си и отговаряме за своите решения. Винаги може да има недоволни, винаги може да има натиск. Но тук по-скоро мотивите са други – поети и неизпълнени от някого ангажименти!“, категорична беше тя.

Подобно недоумение от трибуната изрази и друг съветник от групата на БСП. Мария Вълканова сподели, че дори е помислила, че всъщност ще се гласува за връчването на другите две отличия – Почетен знак на Община Асеновград и Плакет "Асеновград", каквато опция съществува и е била прилагана и преди. Разбирайки че става дума за прегласуване отново за "Почетен гражданин", тя видимо бе едновремено смутена и възмутена от предложението.

За да влезе то като единствена точка в дневния ред на извънредното заседание "За" гласуваха 18, "Против" бяха двама, а 6 се въздържаха.

Последва почти скандал с две основни действащи лица – председателя на ОбС Драгомир Георгиев и съветника от БСП Енко Найденов. Според Георгиев комисията по провеждане на тайния вот си беше "готова" още от сутрешното гласуване, докато според Найденов това няма как да отговаря на истината, защото за всеки такъв избор се сформира отделна комисия. "Освен това аз не желая да участвам в тази комисия, за мен това е нелепо“, аргументира се Найденов, предвид, че сутринта бе част от въпросната комисия. "Не ме учете какво трябва да правя и какво не, имайте елементарно уважение към председателя на институцията! Аз не съм свършил, а вие ме прекъсвате! Аз ще преценя кое да и кое не!", почти крещейки на микрофона му отговор съветник №1.

Скорострелно се стигна до момента, в който председателят на комисията по избора Иван Чохаджиев от ГЕРБ предложи на мястото на Енко Найденов да влезе Петя Шопова. Ферди Кадир от ДПС предложи Хюсеин Караджов, а Антон Джиголинов от Български демократичен съюз "Радикали" предложи колегата си по група Иван Иванов.

"На заседанието на ОбС се води протокол, в който се записва кой кого е предложил за влизане в състава на комисията. Аз не чух кой е предложил самия Иван Чохаджиев? Такова предложение нямаше. Нямаше предложение и за още 2-3 членове на комисията. Ето защо смятам, че така конституираната комисия е закононесъобразна и в разрез с нашия правилник" бяха последните думи на Енко Найденов по темата. Отговорено му бе, че такова предложение е имало и то е било на председателя Драгомир Георгиев, който "в крайна сметка е общински съветник и като такъв също има право да прави предложения".

Всъщност крайната сметка от неочакваната от целокупното гражданство драма "Почетното гражданство`2020" бе  резултатът от втория таен вот, този път в качеството му на извънреден – намерени в урната 20 плика с 20 бюлетини. Димитър Трамбурджиев и Георги Велев бяха обявени като избрани за приза "Почетен гражданин на Асеновград".

Отличията ще бъдат връчени на официална церемония на празника на града тази неделя, 31 май, неделя, във Възрожденското училище "Свети Георги".

Кои са четиримата нови почетни граждани на Асеновград може да си припомните ТУК.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
08 юли 2020
Последни новини