От х:

Днес в x:

Димитровград е с първия в областта Център за настаняване на възрастни хора с деменция

    В Димитровград откриха първия в Хасковска област Център за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция, който се намира в бившата АТЗ болница. Днес, 27 май, на церемония тип „Рязане на лента”, бяха отчетени резултатите от извършените дейности по напълно ремонтираната и готова база на центъра от кмета на община Димитровград, Иво Димов и ръководителя на проекта, Красимира Бонева.

    С 554 856 лева безвъзмездно европейско финансиране по проекта е извършен ремонта на сградата и прилежащото дворно пространство. Проектът стартира на 15.01.2019г. и бе заложено изпълнение в рамките на 15 месеца.

    Капацитетът на центъра е 15 места, като за целта са напълно ремонтирани и обособени самостоятелни стаи със собствени санитарни възли, общо помещение за трапезария и просторна дневна за социално общуване, кухня и други обслужващи нуждите на потребителите помещения. Входът е от западната страна на сградата, като към него има изграден достъп за хора с увреждания. Вътре има чакалня, предвидена за близки и посетители, към която е изградена манипулационна и лекарски кабинет. Стаите и дневната са от южната страна на сградата, а от северната са помощните помещения и стая за персонала. Дворното пространство е облагородено и превърнато в приятна среда за почивка и разходки. Има аллеи, беседка, пейки.

    Кметът на община Димитровград Иво Димов изказа своите благодарности към екипа на проекта и изпълнителя и припомни изключително лошото състояние на сградата преди дейностите по проекта. Сградата на бившата АТЗ болница не е ремонтирана от почти 56 години, с изключение на няколко козметични ремонта през годините.

    “Изграждането на този Център ще допълни грижата ни за хората с физически и ментални проблеми. След интервенциите по проекта на първия етаж вече имаме слънчеви и просторни помещения, отговарящи на съвременните изисквания за удобство, където възрастните хора с деменция ще се чувстват комфортно да живеят тук. Това, което предстои, е оборудването и обзавеждането на Центъра, средствата за което са заложени в бюджета на общината за тази година и превръщането му в един съвременен уютен и съобразен с нуждите на възрастните хора с деменция дом.”, каза Иво Димов и припомни социалните услуги, които предоставя общината с грижа към възрастните хора.

    В аванс кметът на общината сподели, че предстои в средата на юни да бъде внесено проектното предложение по ОП „Развитие на човешките ресурси", за изграждането на Център за временно настаняване за бездомни лица, който ще бъде единственият такъв в Хасковска област. Предвижда се социалната услуга да бъде настанена в бившето общежитие на бившия Химически техникум, която сграда преди няколко години бе актувана от държавата и бе предоставена на общината.

    Инж. Красимира Бонева благодари на фирмата изпълнител за добре свършената и в срок работа и подчерта, че строително-монтажните дейности приключиха още на 17 март, когато е издаден Акт 15. Извършен е ремонт на цялата външна фасада на сградата и прилежащото дворно пространство. Строително ремонтните работи предвиждаха подобряване на енергийната ефективност, чрез полагане на външна изолация, монтаж на дограма и ремонт на покрива. Сменена е старата дървена дограма с нова ПВЦ на цялото западно крило и е положена цялостна топлоизолация на крилото. Извършен е основен ремонт на покрива с топло и хидроизолация. Благодарение на тези дейности е подобрена енергийната ефективност на сградата. Сменени са изцяло Електро и ВиК инсталациите и е изградена пожароизвестителна система. Подменени са подовите настилки с гранитогрес и ламиниран паркет. Обновени са покритията по стените и са сложени окачени тавани. Ремонтирани са напълно санитарните помещения. Доставено и монтирано е оборудване и обзавеждане в санитарните помещения и в прилежащото дворно пространство, където има поставени пейки и беседки. По проекта са изградени и рампа и стълбище, за да се постигне достъпна среда за трудно подвижните обитатели на Центъра. В рамките на проекта са извършени дейности, с които е обновен сградният фонд и прилежащото дворово пространство с нови плочки, ограда и места за отдих, отчете ръководителя на проекта.

    В духа на традицията гостите на събитието бяха посрещнати с питка с мед и получиха по стръкче здравец. На откриването бяха зам.-кметът Яшо Минков, директорът на Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности” г-жа Диана Дончева, експерти и граждани.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ра
      разбира се
      3 -1
      14:34, 28 май 2020
      Разбира се, че "най-заслужил" е кмета. За директорката Диана, която бутате напред знаем, че не знае език и не разбира от социални дейности. Нищо не казвате и не споменавате за строителя, който е извършил ремонта. Или той се крие и е засекретен. Да не би да е от обръчите на мафията. Важното е този център да функцинира и да не бъдат опошлени хуманитарните му дейности.
    • 2
      Км
      Кмете
      1 0
      06:51, 29 май 2020
      Кмете, правете повече такива центрове, че наистина побъркахте народа с НОЩ без дни и бройте, че сте винаги първи.
    Последни новини