От х:

Днес в x:

Стартират спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от COVID-19

Една тиха пандемия, различна от тази, предизвикана от коронавируса, е превзела много домове. Това е пандемията на домашното насилие. От началото на изолацията ситуацията в много семейства се влошава драматично, предупреждават от Български фонд за жените.

Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за сериозен ръст на сигналите. Случаите, за които се търси помощ в момента са много по-тежки от преди. Само за един месец обажданията за домашно насилие на Горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370. Осем жени загубиха живота си, убити от своя партньор, само от началото на извънредното положение, се посочва в съобщението.

Български фонд за жените, съвместно с Фондация BCause и Български дарителски форум стартират спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от COVID-19.

Той ще подкрепя жертвите на домашно насилие и техните деца, като подпомогне организациите, които работят на първа линия и предоставят юридически, психологически и социални услуги на жертвите на домашно насилие, управляват кризисни центрове за настаняване, консултативни центрове и мобилни услуги в цялата страна.

Сред първите организации, които са отправили апели за помощ, са тези във Варна, Горна Оряховица, Димитровград, Дупница, Перник, Пловдив, Русе, София, Търговище и Хасково. Всички те имат дългогодишен опит като лицензирани доставчици на услуги за жени и деца, жертви на насилие, имат вече успешно реализирани проекти и участваха в допитване за актуалната ситуация при тях и нововъзникналите им нужди в условията на кризата, предизвикана от пандемията.

Проучването, направено от Български фонд за жените сред тези организации, е показало, че услугите продължават да функционират, но са изправени пред големи и съвършено нови трудности. Случаите на насилие нарастват, местата в приютите не достигат. Необходимо е изграждането на помещения за карантиниране на новопостъпилите, има нужда от допълнителни часове работа на психолози и юристи. Нарастват и нуждите от закупуване на бързи тестове, дезинфектанти и предпазни средства, необходими за овладяването на заразата.

Организациите също така съобщават, че голяма част от пострадалите, които се обръщат за помощ към тях, са изправени пред крайна мизерия и невъзможност да купят за себе си и децата си най-необходимите храни, лекарства и предпазни средства. Те се нуждаят от спешна хуманитарна помощ за оцеляване през първите месеци от кризата и след края на извънредното положение.

Всеки, който желае да подпомогне спешния Фонд за борба с домашното насилие, може да го направи по следния начин:
В кампанията в Платформата. бг, чрез изпращането на дарителски SMS с текст DMS SILA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори, на сайта на Български фонд за жените чрез дарение по сметка или с карта, чрез дарение на каса на EasyPay в цялата страна на КИН 4236895688.

Български фонд на жените ще удвои всички индивидуални дарения, направени по каузата в Платформата.бг. Набраните средства ще бъдат поетапно разпределяни към най-нуждаещите се организации, като решението за това ще бъде вземано от Експертен съвет.

Набраните дарения ще подкрепят следните спешни нужди: тестване на новопостъпилите в Кризисните центрове за COVID-19; обособяване на помещения за временна карантина преди постъпването; защитни облекла, лични предпазни средства (маски, ръкавици, шлемове) и препарати за дезинфекция; лекарства, витамини, медицински стоки от първа необходимост.
Ще се осигурят допълнителни часове работа на психолози и юристи в центровете, поради увеличаването на търсената помощ и по-тежките случаи, които изискват незабавна защита. Средствата ще бъдат ползвани и за временно настаняване в хотел при липса на свободни места в Кризисните центрове, увеличаване на мобилните услуги, за да се достигне до малките населени места, обезпечаване с базисни технически средства за онлайн консултации, таблети и лаптопи за децата, настанени заедно с майките си в услугите, за да могат да продължат да учат дистанционно.

Ще се осигури спешна хуманитарна помощ за жени и децата им, в случаите, в които не разполагат с доходи, не получават издръжка и имат сериозни финансови затруднения (пакети с храна, лекарства, хигиенни материали).

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини