От х:

Днес в x:

12 °C

Европейските държави не са единодушни за възобновяването на несъществените пътувания до ЕС

Между държавите от ЕС засега няма единодушие кога и как да бъдат разрешени несъществените пътувания през външните граници, съобщи говорител на Европейската комисия.

По неговите думи повечето страни приветстват предложението на ЕК за общ и съгласуван подход. Той отбеляза, че някои страни настояват първо да бъдат възстановени несъществените пътувания през вътрешните граници на ЕС, а едва след това облекчението да засегне и пресичането на външните граници.

Говорителят посочи, че преди отварянето на външните граници ще бъде необходимо страните от ЕС да са осигурили съответните възможности на болниците да поемат нова вълна от епидемията от Ковид-19. Ще бъде необходимо също държавите да могат да извършват масови изследвания за болни и да проследяват хората, с които заразените са общували.

По думите на говорителя ключова цел в тази посока е постигането на съвместимост между националните приложения за проследяване на контактите на заразените. Той отбеляза, че това е едно от условията за възобновяването на туристическите пътувания в ЕС.

В началото на този месец ЕК призова външните граници на ЕС да останат затворени до 15 юни. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини