От х:

Днес в x:

Има съгласие за фонда по възстановяване от пандемията. Преглед на печата

Пандемията и преодоляването на последиците от нея неизменно са водеща тема за всекидневниците.

"В продължение на седмица броят на излекуваните от коронавирус надвишава броя на новоконстатираните случаи. Новозаразените за денонощието са шестима. Само 17 от общо 132 плажа по Черноморието ще са с безплатни чадъри и шезлонги, в същото време българи масово резервират ваканциите си на гръцките къмпинги. От днес отпадна карантината за българските шофьори на тирове, които влизат в страната, а от утре отварят детските градини... Общо 76 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли на територията на Столичната община подновяват работата си от утре, съобщи БНТ. Родителите на общо 11 849 деца са заявили желание да изпратят децата си в общинските детски градини във вторник, 26 май. Това е 26% от общия брой на посещаващите. В самостоятелните детски ясли децата ще са 860, което е 43% от посещаващите. По данни на директорите родители на деца от 6 детски градини не са заявили желание децата им да посещават в предстоящата първа седмица..." - в. "Дневник".

"Математикът в Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов предвиди, че България отива към изхода на пандемията. "Имаме стабилни сценарии. Преди седмица стабилен беше сценарият 50-80 (т.е. между 50 и 80 заразени на ден), сега слязохме на 20-40, следващият ще е 0-20... Така че сме на второто стъпало на стълбата отдолу нагоре. След това отиваме на изхода, на който пише "край на медицинската част за този сезон" - каза Витанов пред bTV. - Има и още сценарии. Такъв е 100+, при който премиерът каза, че ще върне ограниченията. Има и по-тежки сценарии. А накрая има едно, на което какво пишеше? "Яко ще измрете" Професорът каза, че още през март е обявил, че кризата ще продължи 2.5 до 3 месеца и си стои зад думите, защото "това означава средата или края на юни". Витанов разкри и възможните сценарии оттук-нататък. Той припомни, че два пъти вече в света е имало епидемии от такъв вирус и двата пъти са затихвали. Но тогава е ставало въпрос за стотици хиляди заразени, а сега - за няколко милиона. "Вече зависи от поведението на вируса. 1/3 от вероятностите е сега вирусът да отшуми от самосебе си. Друга 1/3 е той да се прикрие в други страни където е зима - в Южна Америка, Аэрика. След това да се върне през есента и тогава има няколко варианта. Защото, ако иска пак да се разпространява, той трябва да мутира. Най-вероятният вариант, според мен, е вирусът да се завърне наесен, но в по-лека форма". Според проф. Витанов основният проблем през есента ще бъде заради чужденците, които очакваме да започнат да пристигат след разхлабването на мерките. "Това е основният проблем - дългият пас. Ако има дълги пасове от чужбина... Видяхте какво стана, като се върнаха хората от Холандия и цели области пламнаха. Трябва да се внимава, защото съществува такава опасност. Зависи и от това как ще реагира системата", обобщи Витанов. В потвърждение на думите на Витанов, половин час по-късно неговият колега в НОЩ - доц. Димо Димов, обяви смайващо нисък брой заразени през последното денонощие - само шестима души, от които четирима са настанени в болници. Като разпределение новите случаи са в София (3-ма, един от които лекар), в Благоевград, Пловдив и Пазарджик - по един, като в Благоевград става дума за момче на 17 години. Димов обаче започна с това, че са направени 443 проби - за сравнение: вчера пробите бяха точно двойно повече - 886, а бяха обявени нови 19 заразени. Общо потвърдените случаи на зараза с COVID-19 у нас станаха 2433, като увеличението на дневна база е с 0.2%..." - в. "Сега".

"От 132 плажа, с които имаме договори за наем и концесии, 17 плажа ще бъдат с нулеви цени, това съобщи преди малко министърът на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг. Останалите варират от 1 до 5 лв. към момента. Нулевите цени са на Каваците Юг и Каваците - Север, Елените, Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-Юг, цитира тя част от безплатните плажове. Подготвили сме информация и за областите Добрич, Варна и Бургас какви са цените. Златни пясъци например ще бъде на 2 лв., което е най-сериозно намаление за национален курорт. На Слънчев бряг цените навсякъде ще бъдат по 4 лв. На Албена - 1лв., на Балчик - по 1,50 лв., на Созопол са между 3,50 и 4 лв., Като цяло цените наистина са много намалени. За това се надявам това допълнително да стимулира българите да предпочетат родните курорти, поясни Ангелкова. Сред ивиците, които са избрали нулеви цени са Каваци - Юг, Каваци - Север, Елените, ММЦ - Приморско, Царево - Централен, Ахелой, Обзор - Юг", уточни министърът на туризма. Плаж "Златни пясъци" пуска всяка от двете екстри за по 2 лв., а ивиците в Слънчев Бряг по 4 лв. На плажа в Албена за чадър и шезлонг ще плащаме по 1 лев, в Равда по 2 лв, в Балчик по 1,5 лв, а в Созопол ивиците ще работят на цени от 3,50 до 4 лв. Всички концесионери и наематели ще бъдат компенсирани реципрочно, в съответствие с това с колко са намалили цените. Концесионерите и наемателите нямат право да предлагат други цени от предварително заявените. В противен случай ги очакват солени санкции. За първо нарушение глобата е 50 000 лева, а при повторно нарушение - 100 000 лева, достатъчно сериозно основание за спазване на закона, посочи Ангелкова. Тя допълни, че концесионерите които са платили изцяло в аванс таксите за този сезон, ще бъдат компенсирани през следващата година. Сезонът тази година ще бъде изключително труден, предупреди Ангелкова. "Ние сме в една изключително тежка ситуация за сектора и никой по никакъв начин не е планирал, че това лято ще протече по този начин. През януари месец калкулирахме ръстове от 10%, а няколко месеца по-късно се опитваме да минимизираме разходите, защото това е крайната ни цел. За нас е много важно да привлечем колкото се може повече туристи, както от вътрешния пазар, така и от съседните страни. Друга важна мярка, която правителството прие е субсидирането на чартърните полети, което се надявам да доведе до ръст на туристите. Сезонът ще бъде много труден за всички, необходима е мобилизация", заяви министър Ангелкова." - в. "Стандарт".

"Председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер пред БНР, че е постигнато съгласие с Европейската комисия за фонда за възстановяване от пандемията с коронавируса. Вебер и колегата му Зигфрид Мурешан изпратиха писмо до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в което заплашиха групата да наложи вето върху 7-годишния бюджет на Общността, ако парламентът не бъде изцяло ангажиран в изготвянето на плана за възстановяване. "Във връзка с отношенията между парламента и Комисията, основното искане на Европейската народна партия беше да се спазва демократичната процедура. Говорим за много пари - милиарди евро. Като се имат предвид тези средства, хората в цяла Европа очакват от парламента да взема решенията за тяхното изразходване. Този основен принцип е ключов за нас и ние получихме гаранции от Урсула фон дер Лайен, че тя ще предложи такава архитектура на новия фонд. Затова съм много оптимистично настроен, че той ще се осъществи", каза Вебер. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да представи предложението на институцията за плана на пленарното заседание на Европарламента в сряда. Вебер казва още, че групата му ще подкрепи плана за възстановяване на Франция и Германия." - в. "Труд".

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес също е сред актуалните теми във вторник.

"Ефектът на намаления ДДС за ресторантите няма да се разпростре до джоба на клиентите, даде да се разбере представител на бранша в интервю пред БНР. "Много трудно можем да си позволим намаляване на цените за клиентите. Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб", коментира Желязко Каракашев, ресторантьор от Варна и преподавател в тамошния Икономически университет. "За да се намалят цените, ресторантите трябва да започнат да генерират печалба. От друга страна разнообразието от заведения е много голямо и ако има възможност, пазарът ще регулира цените. Но в момента цените са насочени предимно за намаляване на загубите на ресторантьорите", коментира Каракашев. Въпреки че в този сектор са най-ниските декларирани доходи в България, Каракашев обясни, че работната заплата е сериозно перо от разходите. "Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е многократно повече. Процентът, който внасят ресторантите, е доста по-голям, затова в цяла Европа има специфично диференцирани ставки за ресторантите", обясни той. ДДС също бе посочен като голям разход, затова и свалянето му се третира като най-бърза антикризисна мярка. Каракашев прогнозира изключително труден сезон. Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочи той. Както е известно, към настоящия момент работят само терасите на открито, но от правителството обещаха скоро да се помисли и за затворените части на ресторантите. Новите изисквания за здравна превенция са свързани и с много допълнителни разходи и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква присъствие на пазара, но от друга - всяко от заведенията ще се бори за намаляване на загубите, коментира Каракашев. "В ресторантьорския бранш има натрупани много проблеми, които бавно набираха скорост и в една критична ситуация се появиха със своята острота", обясни ресторантьорът. Той изброи поскъпването на стоките, водата, тока, нарастването на заплатите и осигуровките, въвеждането на "нови такси и задължителни абонаменти". "В същото време, цената на продукта, който се предлагаше, не можеше да нараства със същия процент и с това се минимизира печалбата. Така че това е един процес, който не е започнал от днес, той просто се изостри в последните дни и седмици", коментира Каракашев." - в. "Сега".

Писмеността, културата и духовността също са сред тематичните акценти на вестниците като отзвук от празника 24 май.

"Още когато влизахме в Европейския съюз трябваше да афишираме, че езикът, с който влизаме, азбуката, с която влизаме, не е кирилица, а българска азбука." Тази позиция изрази пред БНР поетът, писател и драматург Стефан Цанев. "Може да се спори много за глаголицата - кой я е създал, защо я е създал. /.../ Но азбуката, на която ние пишем днес, е създадена в България от българи - от Климент и от Наум. Това трябва да се знае - че е българска азбука, защото вече македонците я обявиха за македонска, руснаците премълчават, че е българска, присвояват, че е тяхна. Масово светът, като ни види азбуката, казва: а, вие пишете с руски букви. На това трябваше да се сложи някакъв край и най-легалното, най-хубавото щеше да бъде, ако 24 май беше обявен за национален празник. Това, което сме извършили - най-великото за нашата цяла история, многовековна, е създаването на тази азбука", коментира Стефан Цанев. Това неглижиране ще доведе до катастрофа за националното ни самочувствие, смята поетът, който нарича "изпуснат шанс" това, че не обвързваме националния си празник с културно достижение, а с политическа дата, както се прави навсякъде другаде. "Това е болезнен въпрос, поне за мен, който с тези буквички ляга и става. Това е рядко достижение. Няма друг народ на света, който би се похвалил със създаване на една азбука, на която пишат над 300 милиона души по света." Цанев е оптимист, че не е късно това да се направи. "Този спор върви още от 1990 година, когато 9 септември трябваше да се премахне като национален празник."..." - в. 24 часа".

"Невероятният творец Кристо Явашев все още не се е осмелил да излезе от своето студио и дом в Ню Йорк - пететажна, преобразувана индустриална сграда в Сохо, съобщава Си Ен Ен. Никой не идва тук. Невидимият враг може да дойде по всяко време, казва Кристо в специално интервю, цитирано от БГНЕС. "Аз съм художник, който е напълно ирационален, напълно безотговорен и напълно свободен", весело казва Кристо във видеовръзка със Си Ен Ен. Кристо, който следващия месец навършва 85 години, е вдовец от 2009 г., когато жена му и негов съмишленик Жан-Клод почина. Двамата бяха заедно повече от 50 години. Кристо и Жан-Клод са родени в един и същи ден - 13 юни 1935 г. - в един и същи час, както тя казваше - тя в Мароко, а той в България. Как са празнували съвместния си рожден ден? Кристо се усмихва: "Тя беше много странна дама. Никога не празнуваше нищо. Радикално. Не беше сантиментална. Не помня нито едно честване на нашия рожден ден." Те живееха за своите проекти. Той все още го прави, коментира Си Ен Ен. Когато Кристо имал нужда от движение, излизал на разходка на покрива над ателието си и гледа към града. "Въздухът е много чист, небето много синьо, много сюрреалистично", казва той. Ню Йорк по това време се чувства "интензивно". Никога не е познавал приелия го град по този начин. Неговият асистент, Лоренца, казва "стига да работи и рисува, той е щастлив!" И в момента има много работа. Кристо се готви да реализира една от своите и на Жан-Клод дългогодишни амбиции - опаковането на един от най-известните от всички паметници на войната, Триумфалната арка, в Париж, с 25 000 квадратни метра плат в сребърно и синьо, държан здраво от 7000 метра червено въже. Кристо все още не може да повярва, че това ще се случи. Той го казва няколко пъти - "Никога не съм вярвал, че ще получим разрешение" и го получи толкова бързо. "Бях поразен." Опаковането щеше да се случи тази пролет, но се забави, за да не наруши гнезденето на керкенезите. Преначертан за този септември, проектът вече се забавя за втори път за септември 2021 г. заради коронавируса. От Си Ен Ен подчертават, че Кристо непрекъснато говори с "ние", все едно Жан-Клод току-що е излязла от стаята. Опаковането на исторически паметници в цветна тъкан е това, което направи двойката известна. През 1985 г. те покриха средновековния Понт Нойф, най-старият мост през Сена в Париж, с цвят на златен пясъчник. Десетилетие по-късно, през 1995 г., те обвиха сградата на Райхстага в Берлин в сребристо сива тъкан, обвързана със синьо въже. Освен опаковането, Кристо и Жан-Клод използваха плат по други ефектни начини. Веднъж засадиха чадъри (ярко жълто и синьо) в пейзажи извън Лос Анджелис и Токио ("Чадърите" 1991 г.) едновременно. Проект в Ню Йорк ги видя да обграждат пътеките на Централния парк с гигантски трептящи оранжеви порти ("Портите", 2005)." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини