От х:

Днес в x:

КПКОНПИ внася искове срещу Иво Прокопиев и бившия финансов министър Стоян Александров

Антикорупционната комисия поиска от СГС отнемане на незаконно придобито имущество за 451 476.59 лв. от бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му Галя. От съобщението на комисията става ясно, че претенцията е за пари и акции, вкл. такива, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург.

По това производство от 17 февруари вече има уважено обезпечение на бъдещ иск поради установено значително несъответствие между имущество и доходи за периода 2008 -2018 г. С определението на СГС са наложени запори на акции, запори на банкови сметки, както и запор на моторна лодка.

От комисията припомнят, че срещу Прокопиеви има и друго производство. През 2018 г. в Бургаския окръжен съд е внесена искова молба за отнемане в полза на държавата на 198 927 389,22 лв., по която е образувано гражданско дело. Наложените обезпечителни мерки по това дело касаят възбрани върху недвижими имоти, както и запори върху притежавани акции. През март по делото са наложени и допълнителни обезпечителни мерки - възбрани върху недвижими имоти в София и Балчик, собственост на дружества, контролирани от "Алфа Финанс холдинг" АД.

КПКОНПИ претендира и допълнителните възбрани поради непосредствена опасност от разпореждане с имотите. 

По никое от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на "Икономедиа" АД.

По друг случай комисията внася скове за отнемане на незаконно придобито имущество на стойност 10 828 351.14 лв. От институцията съобщиха, че е образувано производство за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество въз основа на уведомление, получено от Софийска градска прокуратура, за привличане на Стоян Александров (бивш финансов министър) като обвиняем. Обвиненията касаят извършване на банкови сделки /кредитиране/ без съответно разрешение, като от това са причинени значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи, както и данъчни престъпления.

Според повдигнатите от прокуратурата обвинения между 2012 и 2015 година в София, Бургас, Варна, Плевен, Царево, Видин и Пловдив, Александров, като физическо лице, без необходимите разрешителни за това, е предоставял кредити и заеми срещу годишна лихва в размер на 14 до 18 процента, в българска и чуждестранна валута, на общо 61 физически и юридически лица. Общият размер за кредитите и заемите е 541 000 лв., 1 693 160 щатски долара и 3 738 600 евро. Отделно от това между 2002 и 2009 година, и като управител на еднолични дружества с ограничена отговорност, Стоян Александров е извършвал банкова дейност, без да има необходимия за целта лиценз по смисъла на Закона за банките и Закона за кредитните институции, както и без да е вписан в регистъра на БНБ. Предоставените кредити са общо 13, в размер на 906 400 лв. и 9 955 579, 88 евро.

КПКОНПИ приела решение да се внесе искова молба срещу Александров, и срещу свързани с него лица и дружества, за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 10 376 874.55 лв. Комисията претендира отнемане на пет офиса и два склада в Плевен, апартамент в Сандански, игрална зала с коктейл-бар в София, два магазина в гр. София, масивна двуетажна сграда в гр. София, масивна сграда от етаж и половина и жилище също в София, автомобил, дружествени дялове и парични средства в сметки в различни банки. Върху имуществото, предмет на исковата молба, са наложени възбрани и запори.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини