От х:

Днес в x:

Ваксини: Има нова световна война онлайн и това е първата карта на бойното поле

Военните метафори са често срещано клише в медицината. Но понякога няма друга подходяща аналогия. Предстои битка,  реални човешки животи са в риск, и съдейки по новата карта на бойното поле, загубите ще бъдат всичко друго, но не и малки.

Мненията на близо 100 милиона потребители на Facebook в 37 страни са превърнати в цветна карта на взаимоотношенията между привържениците на ваксините, техните противници и тези, чиито възгледи се намират някъде по средата.

Изследователи от САЩ прилагат техники за анализ на данни, които обикновено се използват в теоретичната физика за създаване на визуализация, за да дадат виртуална гледка от птичи поглед към пейзажа в социалните медии относно ваксинациите и нещата не изглеждат добре.

"Има нова световна война онлайн, обграждаща доверието в здравната експертиза и науката, особено с дезинформация за COVID-19, но също така и с недоверие към големите фармацевтични продукти и правителства", казва изследователят на теорията за комплексността Нийл Джонсън от университета Джордж Вашингтон в САЩ.

"Никой обаче не знаеше как изглежда бойното поле и затова се заехме да разберем."

Получените заплитания от линии и петна от точки изглеждат сложни на пръв поглед, но това изображение е само моментна снимка на конкуриращите се сили и взаимодействията между тях през цялата 2019 година.

Онлайн общностите на критиците на ваксините са изобразени с червени точки, оразмерени пропорционално на броя на последователите. Застъпниците също могат да се видят като сини кръгове, а тези без ясно определена позиция са зелени.

Отделете малко време, за да погледнете отблизо и бързо се очертава ясен модел.

"Сините се бият на грешното място, те са на една страна и основната активност е около червените, които са абсолютно заплетени с цялата тази зелена общност“, казва Джонсън.

За да съставят картата, изследователите използват публично достъпна информация от над 1000 страници във Фейсбук между февруари и октомври 2019 г., като всяка страница представлява група от хора, за които се предполага, че до голяма степен имат позиция относно ваксинацията.

След това е използван метод за картографиране на данни, наречен снежна топка, за да се опише как групите се свързват една с друга. Връзките от всеки клъстер към други страници са прпроследени, като връзките на тези страници са също така обединени и т.н. След това софтуер превръща тази мрежа в обикновена графика.

Гледайки дълбоко в заплетената мрежа от връзки, червените възли са изпъстрили цялата сърцевина на зелените, образувайки по-голям брой връзки с неопределени общности, отколкото сините.

Само за да засилят енергичния характер на мрежата на червените, по време на огнищата от морбили през 2019 г. антиваксинните Facebook страници се разрастват, някои с до 500 процента.

Ако има някаква утеха за защитниците на ваксините, това е, че техният сравнително малък брой струпвания включва повече индивиди с 6,9 милиона привърженици, в сравнение с едва 4,2 милиона в лагера на противниците им.

Като оставим бройките настрана, разнообразието от сайтове за ваксинация и активността на хората, които претеглят техните мнения, действа отрезвяващо.

Това, което изглежда като пасивна неутрална територия, е динамична популация от индивиди, които търсят информация. И там има най-различни направо опасни гласове, готови да им предоставят индивидуален отговор.

Проектът започна като начин за по-добро разбиране на онлайн взаимодействието относно ваксините, когато връщането на морбили беше най-лошото, от което трябваше да се страхуваме. Година по-късно светът е съвсем различно място, разтърсен от пандемия каквато светът не е виждал от поколения.

Резултатите от проекта правят сложността на разработването на коронавирусна ваксина да изглежда като детска игра. Истинското предизвикателство ще бъде да убедим достатъчно хора доброволно да се имунизират.

Това е цел, за постигането на която дори Световната здравна организация има резерви. Макар организациите зад социалните мрежи могат да играят активна роля за ограничаване на обхвата на противниците на ваксините, става ясно, че трябва да се направи повече.

"Вместо да извършват безразборни действия с глобалната мрежа от общности, които консумират и произвеждат (неправилна) информация, агенциите за обществено здраве, платформите за социални медии и правителствата могат да използват карта като нашата и изцяло нов набор от стратегии", казва Джонсън.

Да се ​​нарече борбата срещу дезинформацията за ваксината "трудна битка" е подценяване. Това е война - такава, която сме зле подготвени да спечелим. Но предвид това, което е заложено, не можем да си позволим да загубим.

Изследването е публикувано в Nature.

Коментари в сайта

Последни новини