От х:

Днес в x:

Борисов: Детските градини може да отворят след седмица

Справихме се успешно до момента с разпространението на заразата, каза премиерът Бойко Борисов пред репортери по време на инспекцията на газовия интерконектор България-Гърция при селата Орлово и Мандра.

Освобождаваме мерките поетапно, там където сме сигурни, че хората могат да започнат да работят без да е голям рискът от заразяване. За детските градини засега смятаме, че риск има за възрастните и работещите родители. Анализира се възможността за отваряне на детски градини след 24 май, по думите на Борисов.

По-рано проф. Тодор Кантарджиев каза, че "предстои постепенно и плавно отваряне на детските градини, което до седмица ще бъде факт". Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб каза, че много внимателно се следи опитът на страните, които вече са отворили детските градини. У нас трябва да се отчита и фактът, че немалка част от децата живеят заедно с бабите и дядовците си, което е рисково за възрастните хора, подчерта обаче той. 

"Предлагат се няколко сценария. Едното е при редуциран брой на децата в групите, при препоръки за спазване на мерки. Така че да може родителите, които искат да пуснат децата си на детска градина, да се върнат на работа. В момента министерството на здравеопазването прави анкета за нагласата на родителите - склонни ли са да ги пуснат, при какви условия, ако са по-малко на брой, колко да са в група", каза проф. Кантарджиев.

Facebook коментари

Коментари в сайта (23)

  • 1
    Do
    Dora
    25 -18
    11:33, 16 май 2020
    Идеално, отворете градините да видим колко малоумни родители има. Какви мерки, какви глупости говорят, не може да има безопасна среда в градина пълна с деца! Ако се зарази една или повече градини кой тогава ще поеме отговорността, че ги е отворил?
    • Оф
      оф
      17 -15
      11:54, 16 май 2020
      Всички ще минем вируса! Чудя се как все още има хора които мислят, че вируса е МНОГО ОПАСНА!
    • Сз
      Сзо
      9 -13
      16:44, 16 май 2020
      Искаш ли ти да ми гледаш детето? Изгубих хиляди за... Виж коментара
    • Сз
      Сзо
      9 -10
      16:46, 16 май 2020
      Аз съм от малумните родители да уточним само... Че ти явно си мн умна..
    • 11
      11111
      9 -5
      18:01, 16 май 2020
      Възмутени граждани сигнализират, че в България ударно се изгражда 5G мрежата с благословията на властта и без знанието на народа. Хората с основание оповестяват, че никъде не са извършвани съответните изследвания за вредни въздействия или ако е направено, то никой не е разбрал. Освен това според хората не са спазени и изискванията по Закона за устройство на територията, както и че никъде не е провеждано обществено обсъждане. Антените според тях се издигат върху къщи, хотели, магистрали и на всевъзможни места, за което ни изпратиха и снимки. Най-интересно е, че всички тези антени според хората са били изградени по време на извънредното положение.
    • Пр
      Просто потка от ГРОБ/ДПС
      3 -1
      00:23, 17 май 2020
      Искам да отида на кафе и
      маникюр като нормална жена!
      ....
      Писна ми от моите деца !
    • Из
      Издислав
      4 -2
      00:53, 17 май 2020
      Как кой ще поеме отговорността? Много ясно че ТОЛУПА с бялата риза трябва да я поеме ,той разрешава.Има голяма вероятност обаче да е неадекватен,защото Черепа го халоса с правата лопата точно между очите и три дена го нямаше с джипката. Уплаших се де не го е хванала короната ,но сега като го видях съм спокоен,явно е ял от фурмите от ОАЕ и никаква болест не може да го хване.
  • 2
    Ле
    лекар
    24 -9
    12:28, 16 май 2020
    Детските градини са най -опасното място където се кръстосват всички видове вируси.Деца и персонал си носят вирусите ,дори и да бъдат тествани Като се напълни Детско отделение с деца със септични състояния и има смъртни случаи тогава майките от кой ще търсят отговорност ,след като още няма ваксина.
    • Сз
      Сзо
      6 -6
      16:47, 16 май 2020
      Ти ваксина ще си сложиш ли? Да ти отслабят имунитета да пукнеш.. Аз съм топ и ме ми требват ваксини...
    • 11
      11111
      7 -3
      18:07, 16 май 2020
      колега не плаши и не дистанцирай хората...не ставайте подръжници на тези които обичат...Пица...обществото от хиляди години освен друго си обменя и микроорганизми ...ако не го правеше няма да има изграден имунитет...може би си от новото ТЪРГОВСКО поколение на ЗДРАВЕТО...
  • 3
    Ро
    Родител
    10 -3
    15:56, 16 май 2020
    А в мола като се наврат с количките всички и климатичната исталация услужливо охлажда, страшно няма, така ли? С какво да ги храним децата като трябва да напуснем работа, за да си стоим в къщи? Щото и неплатената отпуска къща не храни! А децата имат една особеност - искат да ядат!
    • Сз
      Сзо
      9 -5
      16:49, 16 май 2020
      На хора без деца не се обяснявай те са свикнали да мислят само за себе си и само какво ще ядът те самите... Те за това и коментарите им са толкова умни..
  • 4
    До
    До СЗО
    8 -7
    16:51, 16 май 2020
    Като си загубила хиляди за 2 месеца що не си нае детегледачка да ти гледа детето.Сега само молове ви са в главите,като чели тези деца не са ваши,а на държавата.
    • Ро
      Родител
      1 -1
      09:12, 17 май 2020
      Да отговоря като родител, който има нужда от детегледачка... Е, за огромна Ваша изненада, свободни няма! Искате ли да направите статистика за броя на детегледачките в града и децата, имащи нужда от грижа? Хайде сега се замислете и дали децата могат да фотосинтезират като тревички! И хайде пак да помислим заедно - вариантите да се изхрани едно семейство са:
      а) проходи от заплата
      б) спестявания
      в) кредит
      г) чичо владика
      Ей за това е нормално да погледнем на нещата като една Дания, да речем - първо градините, после моловете
  • 5
    Ма
    Мафията ГЕРБ
    7 -4
    18:31, 16 май 2020
    Изчезвайте престъпници герберуги.
    Чака ви съд и конфискация на всичко.
    • Та
      Така ли
      1 0
      13:31, 17 май 2020
      Ние сме Червени ескадрони, яхнали сме черните кобили , готвим се да управляваме пак.
      16 банки ще фалираме, долара ще стане 3000лв. и пак ще окрадем парите на народа. Нас червеното знаме ни сбра. Урааа....
  • 6
    Ив
    ИВАЙЛО СВИНАРЯ
    9 -1
    18:36, 16 май 2020
    Не въставайте срещу Бойката този титан на мисълта красноречието този божествен потомък на Аспарух и Фердинанд Той мисли не само за България но и за Европа Той отдавна е надскочил и вируса и бактериите и всичко около себе си Нека да му дадем КОРОНАТА от вируса разбира се или тази която ще свалим от главата на СИМО МАДРИДСКЯ емигрант
    • Хо
      Ходжата на Гроб/ДПС
      2 -1
      00:24, 17 май 2020
      Обичам Бойко , Доган , Аллах
      ...
      Васил Левски умря за да дойде Мутренския Халифат :))
  • 7
    Tr
    Troy
    5 0
    18:49, 16 май 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 8
    Ве
    ветеринарката-маук
    7 -5
    19:22, 16 май 2020
    Който го е страх, да се барикадира в мазето и да нагъва тоалетна хартия.
  • 9
    11
    11111
    4 -3
    20:30, 16 май 2020
    въпросът за маските...дайте една маска-стерилна...на един служител или гражданин за 2 часа и след това една микробиологична лаборатория да я изследва за патогенни и не организми включително приблизителния им в обем-брой... никой няма да го направи...явно защо...най опасните вътрешноболнични инфекции са в хирургия...интензивен сектор ...аго...поради прекалена чистота и дезинфекция...всичко с мярка...крайните мерки водят до крайни резултати...вместо да водят политика и дават информация как да се каляват децата с физически методи и хранене...чуваме...забрани...забрани...забрани...явно целта е съвсем друга но не и здравето ...социално дистантиране...страх...натиск срещу личноста...ваксинация с неизяснен произход...лекарства с цяла страница странични действия...източване на здравната система-нашите пари...демографска криза...боклук...мръсен въздух...г.м.о. продукти...стрес в обществото за оцеляване....това с ваксина не става...и с некадърници...
    • Ха
      ХАНКО БРАТ
      1 -1
      01:03, 17 май 2020
      11111,приятел, не се напъвай.При наличните поне 80% дебили , в най-добрия случай само 20% ще те разберат.Оценявам труда ти да събираш информация и да ни я поднасяш наготово, но няма да те разберат.Сори живеем в Абсурдистан.
  • 10
    11
    11111
    2 -1
    22:59, 16 май 2020
    Робърт Кенеди печели много важно дело срещу правителството на САЩ, доказващо, че проучвания за безопасност на ваксините не са правени в последните 32 години. Накратко, след като през 1986, Р. Реган подписва закона които защитава производителите на ваксини от наказателна отговорност, задължава HHS (еквивалента на нашия РЗИ) да прави тестове, проучвания, изследвания и да следи за нередности в процеса на пускане на ваксини на пазара. Също така HHS е трябвало да предоставя информация от тези си проучвания на конгреса. Кенеди чрез съда изисква документи от цялата тази дейност, но магически се оказва че HHS няма никакви такива, защото за тези 32 години не са следели нищо. Това е изключително важно дело, доказващо, че на правителството на САЩ не му пука особено за здравето на хората и че парите на Биг Фарма играят на много високо ниво. Такива неща обяснимо няма как да чуят във вечерната емисия на БТВ, примерно.
    Кенеди казва че това е първото от много легални действия който ще се предприемат срещу правителството. Също споменава че Белия Дом са отрязали всякаква комуникация с него от една година насам. Тръмп може би е имал намерение да направи нещо, но е получил „риалити чек“ от Биг Фарма и нещата са приключили до там.
    Друго важно нещо, обсъдено с HHS, е че системата им за съобщаваме на реакции е много неефективна, агенцията признава че по малко от 1% биват докладвани на VAERS, което оазначава, че ако през 2016 г. докладваните случай са 59,711 то реално те биха могли да са 5,900,000.

Още новини

Последни новини