От х:

Днес в x:

Прогноза: Очаква ни катастрофално покачване на морското ниво

Учени от Сингапур, цитирани от Climate and Atmospheric Science, заявиха, че повишаването на морското ниво през настоящия век ще е много по-чувствително, отколкото смятахме досега. И последствията ще са катастрофални. Поне що се отнася до островните държави и крайбрежните райони, в които живеят много хора.

В рамките на изследването били интервюирани 106 експерти климатолози от целия свят, които преценили измененията на морското ниво при два сценария. 

Ако средните глобални температури се окажат с 2 градуса по Целзий по-високи от тези през до индустриалната епоха, морското ниво ще се повиши с половин метър до 2100 г. и с 0,5-2 метра до 2300 г. В случай че светът се затопли с 4,5 градуса Целзий, повишаването ще е с 0,6-1,3 метра до края на този век и с 1,7-5,6 метра до 2300г.

Тези стойности са по-високи от прогнозираните от Междуправителствената експертна група за климатичните промени. Специалистите посочиха ледниците в Гренландия и Антарктида като главни индикатори за климатични промени и като движеща сила за покачването на морското ниво. 

Спътникови наблюдения показаха, че тези ледници се топят с нарастваща скорост. По мнението на учените, намаляването на парниковите емисии може да подобри прогнозите.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини