От х:

Днес в x:

Грантовете за микро и малки фирми тръгват от 14 май

След неколкодневно забавяне, довело до сериозно объркване от страна на бизнеса, единствената програма за безвъздмездно финансиране на микро- и малки предприятия ще заработи. Вторият опит програмата да тръгне е от утре сутрин - 14 май. Заявления ще могат да се подават от 10:00 часа сутринта. Крайният срок е до 15 юни следобед.

Това съобщиха на своята страница днес от управляващия орган на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". 

Широко рекламираната от правителството програма цели да помогне най-уязвимите фирми да преминат през икономическата криза, причинена от мерките срещу разпространението на коронавируса. Става дума за 173 млн. лв., които идват от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". Парите ще се разпределят по сравнително облекчена процедура, каквото беше и обещанието на властта.

Кандидатстването пък трябва да става през портала на информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България за 2020 година (ИСУН 2020).

Припомняме, че от УО на оперативната програма бяха обявили старт на програмата за микро- и малки предприятия за 11 май. Тогава обаче се оказа, че тя не е готова, няма публикувани образци на документи и не съществува на сайта на ИСУН. Малко по-късно се разбра, че стотици собственици на малки бизнеси са опитвали цял ден да разрешат ребуса, докато през късния следобед не дойде официално съобщение от програмата - чака се одобрение на Европейската комисия и когато то дойде - програмата ще заработи. 

Явно одобрението е дошло сравнително бързо и обещанието е хората да могат да подават заявления от утре. 

Кой има право да кандидатства? 

 Микро- и малки предприятия от всички икономически сектори с изключение на селското стопанство. Фирмите трябва да отговарят и на условието да са регистрирали спад с 20% на оборотите си за миналия месец спрямо средния си месечен оборот за миналата година. 

По смисъла на българските правила микро- и малки предприятия са тези, които имат нает персонал на трудови договори до максимум 50 души. Минималната сума на гранта е 3000 лв., максималната - 10 000 лв. При всички положения обаче помощта не може да надхвърли 10% от нетните приходи за изминалата година. Тоест - ако имате оборот от 150 000 лв. за 2019 г., максималният размер на помощта за вас остава 10 000 лв. 10-те процента важат и като изискване за минимален оборот, тоест могат да кандидатсват дружества с най-малко 30 000 лв. годишен оборот. 

Според различни оценки финансирането не е особено голямо и се предполага, че фирмите ще са особено активни в кандидатстването. Това на практика означава, че само за няколко дни грантовата схема може да се превърне в най-работещата икономическа мярка на правителството. Уточнение - класирането на одобрените фирми ще се прави по реда на подаването на молбите и ще е до изчерпването на финансовия ресурс. В най-добрия случай от схемата ще могат да се възползват около 35 000 фирми. 

От днес: микро- и малки фирми могат да кандидатстват за грантове до 10 000 лв.

Кандидатстването се извършва от електронната страница на ИСУН и е напълно електронно. 

Идеята за безвъздмездната помощ беше обявена официално на 24 април от премиера Бойко Борисов, макар негови министри да я бяха представяли и преди това. Схемата има разрешението на властите в Брюксел, които спешно разхлабиха правилата за държавната помощ за всички членки на блока.

Източник: ClubZ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини