От х:

Днес в x:

Защо тестовете за COVID-19 могат да покажат погрешно отрицателен резултат, обясни биолог

Тестовете за наличие на коронавирус и антитела могат погрешно да показват отрицателни резултати във всички стадии на заболяването COVID-19, каза за РИА Новости Анча Баранова, доктор на биологичните науки, професор в Школата по системна биология на GMU, САЩ.

На първия етап дори при липса на симптоми на заболяването, вирусът се размножава и неговият носител разпространява инфекцията, обяснява специалистът, .

"Около 40% от хората получават вируса от асимптоматични носители. След приключване на първия етап започва етап, при който симптомите се проявяват. Въпреки това, при определен брой хора болестта не надхвърля първия етап", каза тя.

Според биолога, на първия етап потискането на вируса се случва поради интерфероните, които създават естествената защитна система на организма. Той може да победи заразяването с вируса, без да произвежда антитела, следователно, тестът за антитела при човек, заразен с коронавирус, може да бъде отрицателен.

Във втората фаза се появяват симптоми - температура и кашлица, след това задух. На този етап вирусът все още се размножава и е подходящо да се използват антивирусни лекарства, които включва лечението на Ковид-19. Около средата на втория етап тялото включва допълнителна защита и започва да произвежда антитела.

"Човек също може да стигне до втория стадий и болестта да не премине в по-остра форма. На този етап вирусът може да бъде победен от антителата. В най-лошия случай болестта не свършва, тъй като възпалението все още продължава - има пневмония, но поради други фактори. Такава ситуация може да доведе до отрицателен тест за вируса. Следващият етап е още по-тежък. Повтарям, на този етап вирусът може да е в човека или вече да не е", допълва Баранова.

Тя пояснява, че на третия етап може да се появи цитокинова буря - неконтролирано възпаление, което води до увреждане на собствените тъкани на организма. Най-често на този етап човекът се приема в интензивно отделение и има нужда от свързване към устройство за изкуствена вентилация на белите дробове.

"На третия етап вирусът се размножава на доста ниско ниво и устойчивостта на човешкото тяло се превръща в най-важният фактор за възстановяването", казва специалистът.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мн
    Мнение
    0 -1
    16:15, 11 май 2020
    И каква излезе тя?! Май мрънкото Мангъров се оказа прав! А тестовете - доста неточни! Добре поне, че свестните специалисти го признават!
Последни новини