От х:

Днес в x:

Външните граници на ЕС остават затворени до 15 юни?

От два месеца границите на ЕС са на практика затворени. Брюксел смята, че ситуацията все още е "нестабилна" и настоява рестриктивните мерки по външните граници да бъдат удължени до 15 юни.

Европейската комисия препоръча забраната за влизане в ЕС да бъде удължена. Брюксел настоява държавите-членки да продължат рестрикциите до 15 юни. Забраната за влизане на територията на Общността беше въведена в средата на март и после беше удължена до средата на май.

Тя важи за всички с изключение на гражданите на Европейския съюз и онези чужденци, които са трайно заселени в някоя от страните- членки. Забраната не важи за медицинския персонал и другите експерти, които участват в битката срещу пандемията. Изключение се прави още и за заетите в транспортния бранш и сезонните работници.

Разхлабване в две стъпки

Няколко страни в ЕС започнаха поетапно да разхлабват мерките срещу разпространението на Ковид-19. От Европейската комисия заявиха обаче, че ситуацията продължава да е “нестабилна” както в Европа, така и по света. “Затова мерките по външните граници трябва да бъдат продължени, за да бъде намален рискът от разпространение на болестта чрез пътуване в ЕС”.

Основна цел остава възстановяването на свободата на придвижване в Шенгенското пространство – но това може да стане, когато здравното положение го позволи, каза европейската комисарка по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон. Нейната визия е за поетапно вдигане на рестрикциите: Първо трябва да отпадне контролът по вътрешните граници. “Едва тогава можем да отменим ограниченията по външните граници”.

Германия поставя всички пристигнали под карантина

Всички държави от Европейския съюз, с изключение на Ирландия и асоциираните към Шенгенското пространство Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, наложиха забраните за влизане в Общността. Европейската комисия може само да препоръча удължаването на мярката. Изпълнението ѝ е в правомощията на националните правителства.

Много европейски държави въведоха и ограничения по границите си към други страни-членки на ЕС. Сред тях е и Германия. Хората, които не са германски граждани и не са трайно заселени в страната, имат право да влизат на територията на Федералната република само при наличие на „основателна причина". Всеки, които пристигне в Германия, е длъжен да остане в карантина за срок от 14 дни.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини