От х:

Днес в x:

Още ползи на зехтина в грижата за сърцето

Неведнъж зехтинът е сочен като особено подходящ продукт при хората със сърдечносъдови, кожни и храносмилателни проблеми. Богат на витамин Е, олеинова (маслена) киселина, полифеноли и антиоксиданти, които забавят стареенето на клетките, костите и кожата, маслиновото масло не случайно е част от най-здравословния хранителен режим за сърцето – средиземноморската диета.


Нови изследвания показват, че добавянето на зехтин към ежедневното хранене води до подобрени сърдечносъдови резултати. Нещо повече – досега специалистите препоръчваха 2 супени лъжици дневно, а новите резултати сочат, че дори само половин супена лъжица зехтин допринася за укрепване на здравето на сърцето.


Учените представиха своите открития по време на научните сесии на Американската сърдечна асоциация (AHA) във Финикс. Техният анализ на дългосрочни данни, започващ от 1990 г., показва, че консумацията на минимум 1/2 супена лъжица зехтин на ден понижава риска от сърдечносъдови заболявания с 15 %, а рискът от коронарна болест на сърцето - с 21 %.


Новото проучване е интересно и с това, че те откриват и други масла със сходни на зехтина ползи. Плюсът на маслиновото масло е, че с него лесно могат да се заменят нездравословните, наситени и трансмастни киселини от животински мазнини с полезен източник на омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението и подобряват холестерола. Зехтинът си остава първенец в превенцията на съдовата функция и сърдечното здраве.


Изследователите обаче са забелязали и значителни ползи за здравето при растителните масла като царевичното или шафраново масло. Те биха били подходяща алтерантива, въпреки, че учените признават, че са нужни още много проучвания за да се потвърди категорично влиянието на тези алтернативни растителни масла върху от здравето. Със сигурност те са по-добрият вариант от животинските мазнини, които са особено разпространени и предпочитани в САЩ.


Не на последно място екипът изследователи препоръчват да се наблява на качеството, а не на количеството на използваните масла в ежедневното хранене. Но само една малка промяна в менйто не е достатъчна за цялостното благоденствие и здраве на сърцето. Наред с доброто хранене, то включва още подходяща физическа активност, балансирана диета и редобна профилактика.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини