От х:

Днес в x:

Френски адвокат: Нарушени са правата на сезонните работници от България

Българите са били поставени в унизителни условия, които нарушават човешките им права. Не може да им се отказва достъп до френска земя, защото България е член на ЕС. Това заяви пред БНР адвокатът на върнатите от Франция сезонни работници Кантен Декамп.

Припомняме, че група от 70 българи бяха блокирани на летище в Париж в продължение на два дни, след като им беше отказан достъп за работа на френска територия. Те са били щателно проверявани, иззети са им били личните документи и телефоните. Сезонните работници са били наети чрез посредническа фирма и със сключени договори и адрес.  

Френският им защитник заяви, че се надява още в рамките на днешния ден да получи решението на първоинстанционния съд по жалбата на българите срещу недопускането им на френска територия.

"Това е посегателство над човешките права. Може да се каже, че условията са унизителни. Тук не става въпрос за престъпници, а за хора, които идват да работят във Франция и се оказват лишени от различни права и свободи, без да са го заслужили“, коментира френският защитник.

По думите му случаят е "доста особен", тъй като над 70 души са били задължени да стоят в зоната за изчакване. Полицията им е отказала достъп до френска територия. Преценено е било, че те не трябва да стъпват на френска земя и в очакване да бъдат върнати обратно са били настанени в "нещо средно между хотел и затвор".

Твърде вероятно е съдът да поиска започването на нова процедура, смята адвокат Декамп, който е убеден, че българите са в правото си да търсят справедливост от френското правосъдие.

Той каза още, че процедурата е сложна. Искането е за тяхното освобождаване и възможността да влязат на френска територия. Сега обаче те на практика са освободени и са се завърнали в родината си. Затова съдията може да реши, че вече обстоятелствата са други и да поиска нова процедура, което вероятно ще се случи.

Няма твърди срокове за произнасяне на съда, обясни Декамп. Съдията има 48 часа, за да се произнесе. Санкции обаче за него не са предвидени, така че той може да го забави и повече. Френското право не осигурява кой знае каква защита в подобни случаи, поясни адвокатът.

Искът е срещу министъра на вътрешните работи на Франция, който е наредил на полицията да не ги пуска да влязат, уточни френският защитник. Той потвърди, че процедурата на връщането на сезонните работници в България може да се обжалва.

Българите не са влезли на френска територия и няма как да получат подобна забрана. А и за да я получат, трябва да са извършили някакво престъпление - кражба или трафик, да са ранили някого.

"В случая подобно нещо няма. Така че те ще могат да се качат на самолета, да пристигнат на границата и да поискат да влязат във Франция. Предната вечер други хора са били допуснати да влязат при аналогични обстоятелства.“

По думите на адвоката подобни случаи е имало и с полски работници. Той потвърди, че и в момента има български граждани, които са в зоната за изчакване. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Га
    ГАНЧО
    0 0
    17:04, 8 май 2020
    Навсякъде се излагат нашите ганювци
Последни новини