От х:

Днес в x:

Подаването на документите на 7-класниците с хронични заболявания да е след 13 май

Документите на 7-класниците с хронични заболявания, които няма да кандидатстват за прием по общия ред,  да бъдат подавани на място в РУО след 13-ти май, съветват експертите. Към тази специфична група на кандидат- гимназистите спадат още  учениците, завършващи начален образователен етап със специални образователни потребности, тези, които са от социалните центрове за деца, лишени от родителски грижи и учениците с физически увреждания.

Приемът на документи им в региона на Хасково започна от 4-ти май. Само двама родители обаче са дошли в първия ден да се позаинтересуват за условият на специфичния прием, информира Дарина Станчева, която е старши експерт по професионално образование в Регионланто управление по образованието в Хасково. Тя е и част от комисията, която има задачата да насочва кандидатите в професиите, подходящи за тях и разглежда документите им за приеима. Има няколко варианта за това:на място в РУО, онлайн и по пощата.

Спецификата при подаването на тези документи  е доста сериозна и родителите по принцип трудно се ориантират. Работи се с три списъка едновременно: на професионалните паралелки, на профилираните за прием и със списък на заболяванията.

Затова, според Станчева, най-добрият вариант за точната преценка и насочване на децата от тази категория е на място в РУО. Така ще е възможно експертите да помогнат и да разгледат спецификата на всеки отделен случай и да преценят потенциала на всяко дете. Експертът призовава родителите да изчакат 13-ти май, когато пада кризисното положение заради коронавируса и тогава да дойдат на място в РУО. Крайният срок за подаването на набора от документация е 21 май.

По принцип при депозирането на документите трябва да има и подпис на детето, но в този случай, когато става въпрос за ученици с хорнични заболявания и от социални центрове, много от родителите и възпитателите споделят, че са притеснени да ги извеждат от домашната среда, заради високият риск от зараза при тях. Затова ще се търси друг вариант за събиране на подписите на децата, коментира Станчева.

Тя уточни, че по принцип няма квота за тази група ученици в училищата, но обикновено в една паралелка се допускат до 3 деца от нея. Много от учениците ще се явят на НВО по български език и математика по масовия ред и ще кандидатстват с оценките си от него. Със сигурност обаче ще има и родители, които няма да пуснат децата си с определени заболявания на тези масови изпити, отново като мярка за предпазване. Според разпоредбите, при кандадатстването на тези деца, няма да се взима предвид, че не са се явили на НВО. За да кандидатстват обаче без тези оценки, те трябва да са подали заявките си за прием пред комисията в РУО-Хасково.

Най-важното е тези деца да бъдат насочени правилно към професиите, за кито имат най-голям потенциал и възможности, защото това е важен момент в развитието им. Затова и най-добре е да се обсъди на място при нас това заедно с родителите им. Най-важното е да се прецени правилно как това да се случи, посочи Дарина Станчева.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини