От х:

Днес в x:

Кабинетът най-сетне пуска безвъзмездни пари за бизнеса. Преглед на печата

Отново.

"Дума":

София пак тръгна на път

Служители на пътна полиция и доброволци помагат, за да се облекчи трафика. Задръстването става в навечерието на предстоящите майски празници, които започват в петък.

Както всяка година в началото на май хиляди жители на София използват празниците около Деня на труда и Гергьовден, за да отидат на почивка извън столицата.

Особеното тази година е, че това става в условията на пандемия от коронавирус и строги мерки за самоизолация. Поради тази причина Националният оперативен щаб и здравните власти призовават да не пътуваме и да спазваме ограничителните мерки.

Учене.

"Монитор":

Учебната година приключва онлайн, 7-ми и 12-ти клас в школата само за изпити

Учебната година ще приключи дистанционно, а учениците от 7-ми и 12-ти ще се връщат в школата само за провеждането на националното външно оценяване и матурата. Това решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации.

"Датите за изпитите ще бъдат конкретизирани в следващите дни при вземане предвид развитието на епидемиологичната обстановка в страната и постъпващите в министерството становища", посочват от МОН. По време на брифинга днес председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски изтъкна общото мнение, че възможност за провеждане на изпитите може да се даде към края на май.

Мерки.

"Сега":

Кабинетът най-сетне пуска безвъзмездни пари за бизнеса

Кабинетът пусна първите безвъзмездни помощи за закъсали от коронакризата фирми. Общо 173 млн. лв. ще бъдат предоставени като грантове на малки и микрофирми, които са регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот през този април спрямо същия месец на 2019 г. Те ще получат безвъзмездно суми от 3 000 до 10 000 хиляди лева. С тях ще могат да покрият най-неотложните си нужди, като наем, консумативи, суровини, разходи за заплати и други разходи за оборотни средства.

Досега обявените антикризисни мерки, с изключение на субсидията, покриваща 60% от заплатите на работниците, бяха единствено за отпускане на кредити при облекчени условия.

Разследване.

"24 часа":

Фирми на ЛиЛана със субсидии за 2,25 млн. лв., взела пари и за софтуер против земетресения

5 проекта за 2,25 млн. лв. са спечелили фирмите на ЛиЛана по програмата "Иновации и конкурентоспособност" за стартиращи предприятия, които се разследват от прокуратурата, показа проверка на "24 часа". По 4 от тях доставчикът на софтуера е английската компания "Телерайз лимитед".

Най-любопитният проект е на "Новатор груп". Той е за разработване на интелигентна информационна система за ранно оповестяване на земетресения. Общата сума на проекта е 433 хил. лв., а европейската субсидия - 389 хил. лв. Когато "Новатор груп" кандидатства по проекта, съдружници са ЛиЛана и арестуваният като лидер на престъпната група за злоупотреби с евросубсидии Мартин Димитров. Договорът е подписан на 11 май 2017 г., а 4 дни по-рано ЛиЛана е напуснала дружеството. На нейно място влиза Тони Шиби - млада дама, която работи и в друга тяхна компания - "Телетол".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини