От х:

Днес в x:

Автопилотът на Tesla - променен, но и не по-надежден

Най-големите критики, които автомобилите на Tesla получават, са свързани със системата за автономно управление. Катастрофите с модели на марката, включени на автопилот, не са една и две, и удариха сериозно имиджа й. Затова се предприемат необходимите мерки.

От компанията информираха, че са разработили нова версия на автопилота, която позволява спиране на червен светофар и знак стоп при движение в градски условия. Така собствениците на Tesla са получили актуализация на софтуера под името Traffic Light and Stop Sign Control.

Съвсем скоро след това обаче се появиха и първите съмнения в подобренията.

Докато някои шофьори благодарят на Мъск за екстрата, други, които са я изпробвали, твърдят, че автомобилът не само спира на червено, но и намалява значително скоростта на зелено. А това е предпоставка за пътни инциденти.

Освен това, шофьорите са установили, че автопилотът може въобще да не спре колата, когато това е необходимо. От компанията обясниха, че новата функция не гарантира стопроцентово спиране на всички места, които го изискват. Затова е необходима пълна концентрация от шофьора и възможност за бърза реакция.

От Tesla обясняват още, че новата версия на софтуера все още е beta и е в процес на доработка и тестове. А усъвършенстването ще е постепенно, защото изкуственият интелект се учи от данните, които се събират, докато шофьорите управляват своите автомобили в градски условия, пише CNN.

И тук възниква логичният въпрос кой и защо позволява една недовършена система да се инсталира в автомобилите, когато това е предпоставка за сериозно катастрофи. Все пак, тестовете би трябвало да се извършват в безопасна среда, а идеята на актуализациите е да водят до подобрение, а не до нови проблеми.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини