От х:

Днес в x:

Лекарите от Хасково не намират грешки в реакцията за помощ на починалия след трудова злополука мъж край Крепост

В Многопрофилната болница за активно лечение в Хасково са спазени всички указания от екипите за действие в подобни ситуации, като при случая, при който в следствие на  трудова злополука край пътен възел ”Крепост” миналия ден, почина мъж от с. Книжовник. Действало се е адекватно и е направено всичко възможно състоянието на пациента да бъде преценено до пристигането му в МБАЛ „Св. Георги” в Пловдив, където да му се окаже необходимата специализирана помощ. Това коментира изпълнителният директор на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов след вътрешната проверка, назначена от него в отговор на въпроси на Haskovo.net за подробностите около случая. А поводът за това са появилите се коментари в местните медии, че лекарите не са реагирали адекватно.

57-годишният мъж  загина в петък, след като беше неволно порязан от метален диск на храстореза от свой колега по време на почистването на храсти в района на пътен възел "Крепост" по АМ "Марица“. 

От полицията вече излязоха с информация, че сигналът за инцидента е получен в Районното управление на  Димитровград на 24 април около 11.15 часа. След като в Районната координационна централа на Спешния център сигналът е получен, линейката е тръгнала в 11,11 ч. Изпратен на място е екип-лекар и сестра от Димитровград, като най-близка локация. Според GPS засичането пациентът е качен в линейката и тя е тръгнала в 11,15 ч. от мястото на инцидента, обясни шефът на Районната координационна централа на Спешния център в Хасково д-р Петя Радева.

При получаването на сигнала в Спешното не е подадена информация, че става въпрос за травматична ситуация, казали са, че има човек на когото му е прилошало, уточни още д-р Радева. Въпреки това, по думите й, екипът от Димитровград е реагирал максимално бързо и е пристигнал навреме според разчетите за придвижване до локацията.

Мъжът е откаран в Спешното отделение на МБАЛ –Хасково, където е прегледан от специалисти-травматолог, хирург и анестезиолог. Бил е с добри показатели от изследванията, които са дали повод за решението да бъде транспортиран към болницата в Пловдив. А това се е наложило, понеже е бил с разкъсана контузия -засегната артерия на бедрото на десния крак. „Става въпрос за намесата на кардиохирург в този случай, а такъв тесен специалист в хасковската болница няма. Хирург без тясна специализация в такъв случай няма право да извършва интервенция, каквато се е налагало. Затова практиката е при  подобна ситуация, да насочваме пациентите към Пловдив.Освен това пострадалият е бил с показатели, с които е било възможно транспортирането му”, поясни д-р Гелов.

Шефката на Спешните медици д-р Радева категорично отрече слуховете, че мъжът е починал в линейката на път към пловдивската болница. „В 12,48 ч. пациентът е бил предаден на специализирания портал в МБАЛ ”Св. Георги” от нашия екип. Там са го поели на момента 6-7 лекари-специалисти.

Според официалното съобщение пострадалият мъж е починал в 13:15 часа.

По случая има образувано досъдебно производство.

Както от МБАЛ-Хасково, така и от Спешния координационен център ще съдействат и ще представят цялата документацията по случая.

В Инспекцията по труда в Хасково проверката все още тече. Тя е в две направления: изяснява се дали загиналото лице е било в трудово-правни отношение с фирмата, която е извършвала дейностите по почистването край Крепост и дали са били осигурени безопасни условия на труд при възложената работа, коментира шефът на Инспекцията Кирчо Кирев. До седмица се очаква цялата документация да бъде събрана.

Красимира Славова  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    Името ми идва от Венеца който са носели Олимпийските Богове - мойто Его е по-голямо от това на Шефа ми Боци - все пак съм от Дупница , а не от Банкя
    .......
    А Конкретно по случая
    .....
    Ако Мохамед не можеше да отиде до планината ,
    Хирурга можеше да дойде до Хасково
    .......
    Но няма кой да си игре да праи сложни операции за едно ЕГН и да идва до Хасково
    Виж - ако е за мутра или бей - всичко става
    .....
    А Ананиев лично задно с Вожда Боци на ГЕРБ/ДПС направиха от Хасковската болница Диспансер - сложни операции не могат да се правят , а и за това се искат Специалистите да живеят в Хасково ....
    • Ам
      Ами личи си...
      0 -1
      09:09, 29 апр 2020
      ... колко сте наясно с медицината! В Хасковската болница НИКОГА не е имало съдови хирурзи, още по-малко - кардиохирурзи. И как си го представяте това с операциите??? Звънваме на съответния хирург - той само това седи и чака и на момента се телепортира и хваща скалпела??? Сигурно е можела да се направи нещо в повече в конкретния случай, за да се избегне фаталната кръвозагуба, можело е може би да се кръвопрелива по време на транспортирането, но са само предположения. А е възможно човекът, мир на духа му, да е починал от инфаркт или инсулт в следствие на стреса?
    • 11
      11111
      1 -1
      10:13, 29 апр 2020
      трябва да съдиме РАЙският наместник и свитата му че в 20-те години на 21 век нямаме такъв лекар...а това ...виждате ли...никога не е имало не са доводи ...затова ли поехме по светлия демократичен път ...скоро и хора няма да има...област Хасково без един съдов хирург...а ми пишете я амбулатория или Селски Здравен Участък...
  • 2
    25
    2551
    41 -3
    18:02, 28 апр 2020
    По случая не е важно какво казват от Хасковската болница!!Да не очаквате да кажат виновни сме!!
    Трябва да се направи външна проверка!!В Хасково инфо писаха че е починал на път за Пловдивската болница!!Всеки хирург ако е хирург а не касапин трябва да може да му помогне!!Друг е въпроса че хора нуждаещи се от спешна операция биват изнудвани в нашата болница!!Първо парите после операция това на какво прилича??Преди години първо гледаха на всяка цена да те излекуват а после каквото и ако почерпиш а сега не платиш ли два нетра под земята!!
  • 3
    Ни
    Николова
    9 -19
    18:33, 28 апр 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 25
      2551
      33 -3
      19:12, 28 апр 2020
      Как преди 89 година можеше а сега не може???
      В голяма заблуда сте госпожо!!
      Не може човек да се нуждае от животоспасяваща интервенция и да не могат да му помогнат в областна болница!!!
      Как може да защитавате хора които вдигат ръце и казват това аз не го мога да върви в Пловдив и каквото такова!!!
      Ако беше Ваш близък щяхте да говорите друго!!Аман от двуличници!!
    • Па
      Пациент
      11 -2
      21:50, 28 апр 2020
      Ами да ги затварят тогава тия отделения. Нямало специалисти нямало онова. Те какви са само да оперират жлъчка ли. Една сюрия са. Да остане тогава един лекар да мери температура и до там. Човека си отиде ей така. Защо направо не са го закарали в Пловдив като се знаят, че не могат да помагат.
      Виновен съм аз Амет от Текето те са ангели нашите доктори
  • 4
    Юр
    Юристка
    8 -11
    19:23, 28 апр 2020
    Прав сте,че преди 1989г.можеше,но сега не може.И причината за това не в хасковските лекари защото между тях вероятно има такива които биха се справили.Проблемът е в законите и нормативните документи които повярвайте ми не разрешават това.И вината не е в лекарите.Г-жа Николова е права,че това би довело до наказателна отговорност.
    • 25
      2551
      16 -4
      19:52, 28 апр 2020
      Няма наказан затова че си е свършил работата макар и да е превишил правомощията си!!
      Повярвайте ми ако накажат един че не е положил нужните усилия да спаси живота на пациент ще забравят за правилата!!Но на тях така им оттърва не знам не мога ще ни се карат пък човека ако оживее оживее!!
    • Ти
      Ти
      6 -1
      21:56, 28 апр 2020
      Ти пък от къде се извъди пишман юрист. Човек умира юриста ми говори за нормативни документи. Ай се крий някъде. Ако някой претърпи злополука някъде и някакъв доктор да ми каже аз тук не мога нормативните документи не ми дават право да му направя изкуствено дишане. Трябва да го закараме до болница да чакам лекаря да си сложи престилка. ....
      Глупости на търкалета
  • 5
    Пр
    Прав е 2551
    26 -1
    19:32, 28 апр 2020
    Прав е 2551. Ако не внесеш сума от пирядъка на 1500-2000 лв . В отделенията не започват да те оперират.а ако те оперират , те изписват с декубитална рана като купичка. И ако си на 80 и повече години, просто си чакаш края. А че си работил цял живот и си плащал данъци, за да ги има тия доктори, които уж на заплата, а карат джипове и бмв последен клас, и те да ти кажат, че точно това не могат да оперират, е наистина няма такава държава, а и такава област...... И такива доктори - търгаши и некадърници. ...
  • 6
    Жи
    Живко
    22 -4
    19:50, 28 апр 2020
    Ако беше пострадал директора със самолет щеше да иде до Пловдив. Ама нали е прост работник
    • Vi
      viper
      14 -1
      20:33, 28 апр 2020
      Е,те така действаха и за Караянчева,да не се затрие кикимората.За тях може-хеликоптери,самолети,подводници,ракети...
  • 7
    Пе
    Педантично
    15 -2
    19:53, 28 апр 2020
    Обърнете внимание на следния момент в дописката:
    сигналът е получен в районното управление в Димитровград в 11.15 ч. на 24.04., след това този сигнал е предаден към централата на спешна помощ, обработва се, и ☝🏼🚑 в 11,11ч линейката е вече на път.
    Хвала на спешните медици и на тяхната шефка. Или боб са хвърляли, или пасианс са редили, или на кафе са си гледали, за да тръгнат 4 минути по-рано за инцидент, който вероятно още не се е бил случил, или не още не е било докладвано за него.
    • Бб
      Бб
      4 -11
      20:14, 28 апр 2020
      Чети правилно глупако педант..сигнала е получен в... Виж коментара
    • 25
      2551
      3 -3
      20:24, 28 апр 2020
      Г-н педантичен сигнала към спешна помощ е подаден към 11.11 часа а в 11.15 към полицията!!
  • 8
    На
    Наблюдател
    12 -2
    20:31, 28 апр 2020
    Ако не бяха толкова безотговорни и алчни докторите можеха поне система или кръв да му прилеят. Толкова доктори са се изредили да го оглеждат и накрая си измиват ръцете и докато го закарат до Пловдив човека си заминава от кръвозагуба.
  • 9
    За
    За Благодаря и 2551
    4 -3
    20:34, 28 апр 2020
    Наместете си хубаво очилата, отворете си широко очите и пак прочетете. За да не идвам да ви намествам, че да се изцъклите.
  • 10
    11
    11111
    9 -1
    20:46, 28 апр 2020
    хеморагичният шок има един скрит период в който пациентът изглежда в що годе нормално състояние и адекватност защото при кръвозагуба организма насочва притока на кръв към най важните органи ...ако не действаш адекватно в този момент -медикаментозно и хирургически-срива на организма настъпва внезапно и под прага на реанимация ...на времето имахме и неврохирург...къде ти сега съдов такъв...скоро и лекари със сестри няма да има а само БОЖЕСТВЕНИЯ и БОЖИИТЕ РЪЦЕ в София...
  • 11
    На
    Надя
    1 0
    07:43, 29 апр 2020
    Пострадалият Бог да го прости,се е познавал с някои лекари и с един от известните в Хасково хирурзи.Именно този хирург казва,че е бил на работа,никой не ги е извикал .
    Защо не са му преляли банка кръв.
    Как може от 11:15 ч.до 13:15 ч.да не се направи нищо..само изследвания и една превръзка.Човекът е пиел хапчета за разреждане на кръвта,нали се сещате за тези два часа,че му е изтекла кръвта.Как може без да му се пусне банка кръв !!! Виновни са лекарите за невежеството и некадърността си.
  • 12
    Тъ
    Тъжно и отчайващо!
    2 0
    09:22, 29 апр 2020
    В една областна болница да няма кой да помогне при животозастрашаваща травма?!?!? Нещо в управленската й и кадрова политика не е наред, очевидно!!!!
Последни новини