От х:

Днес в x:

Над 20 световни кинофестивала се обединяват за безплатно излъчване на филми в YouTube

Повече от 20 световни кинофестивала се обединяват за безплатно излъчване на филми в YouTube, след като пандемията от Ковид-19 затвори киносалоните и наложи да бъдат отменени програмите на Кан и Ню Йорк, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Десетдневният "Ние сме едно: Глобален филмов фестивал" ще покаже продукции, подбрани от Берлин, Кан, Венеция, Сънданс, Торонто, Трайбека и др. Той ще започне на 29 май.

Ще бъдат излъчени игрални и документални филми, музика, комедии, разговори. Подробности за програмата още няма, но не се очаква да бъдат представени основни нови продукции, чиито премиери са обикновено на големите кинофестивали.

Отменянето на кинофестивала в Кан и несигурността за кинофестивалите във Венеция и Торонто през септември лиши режисьорите и киностудиата от важен прозорец за промоция на новите филми.

Организаторите на кинофестивала в Кан казаха, че се гордеят да се присъединят към инициативата в YouTube, "която ще привлече вниманието към наистина изключителни филми и таланти".

Джейн Розентал от фестивала Трайбека в Ню Йорк, който също беше отменен, каза, че идеята е да бъдат вдъхновени и обединени хората от цял свят по време на пандемията.

В интернет фестивала участват също кинофестивалите в Ерусалим, Мумбай, Сараево, Сидни, Токио, Лондон.

Програмата ще бъде излъчена безплатно, но зрителите ще бъдат приканени да направят дарения на Световната здравна организация. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини