От х:

Днес в x:

Какво ще се случи, ако спрем да излизаме навън

Самоизолацията определено има своите и позитивни, и негативни черти. На мнозина тя не се отразява никак добре, защото са свикнали да са винаги навън и в движение, докато други предпочитат да прекарват колкото се може повече време у дома.

Ако сме от тези, първите, вероятно на моменти имаме чувството, че не сме излизали от цяла вечност, дори и да става дума за два-три дни. А учени ни дават отговор на въпроса какво ще се случи с нас, в случай че наистина спрем да си показваме носа навън.

Това може да е най-доброто, което да направим в този момент, за да спрем разпространението на COVID-19 и да минимизираме риска да се заразим, но носи след себе си немалко последствия за тялото и духа ни.

Слънчевата светлина, която си набавяме с разходки навън, предизвиква верига от реакции, които са от съществено значение за нашия живот. Те са свързани най-вече с генерирането на витамин D, който от кожата ни преминава в черния дроб, а след това се активира в бъбреците.

Витамин D е важен за абсорбирането на калция от храната, която консумираме, за да имаме здрави кости. Защото и те, както и кожата ни, имат нужда от слънце. В противен случай си гарантираме деминерализация на костите и заболявания като артрит и остеопороза.

Не е за подценяване и фактът, че витамин D е силен имуностимулатор, който ни предпазва от депресия, рак и сърдечно-съдови заболявания. 

Но не само слънцето прави промяната. Според редица изследвания, да бъдем сред природата има положителен ефект върху физическото и емоционалното ни състояние. По-вероятно е да се чувстваме емоционално стабилни и да изпитваме любов и емпатия. А от тях имаме голяма нужда не само сега.

За разлика от това, при пребиваване в среда, създадена от човека (като големия град), в мозъка се генерират предимно емоции като страх и стрес. А те имат негативен ефект върху здравето ни, предава AsapScience.

Ако прекарваме цялото си време вкъщи, шансът да сме в легнало или седнало положение е много голям. И това води след себе си своите отрицателни последствия. Продължителното седене е свързано с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Освен това, колкото повече седим, толкова по-вероятно е да умрем по-млади.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини