От х:

Днес в x:

Рибата - естественият антидепресант

Всеизвестен факт е, че рибата е добър съюзник в битката със сърдечните заболявания. Освен това тя е и ключ към дълъг и здравословен живот. Ново изследване установи, че средиземноморската диета, чиято основа е именно рибата, може да помогне и на хора с депресия.

Хората, които спазват този хранителен режим, са по-щастливи, по-малко стресирани са и се чувстват по-удовлетворени от живота, сочат данните от проучването.

Според учените омега-3 мастните киселини са основната причина за това въздействие на диетата върху участниците в изследването. Тези мастни киселини, които можем да си набавим чрез рибата, играят важна роля за поддържането и подобряването на психичното здраве.

При средиземноморската диета се набляга на консумацията на изобилие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, риба и растителни източници на ненаситени мазнини като зехтин и ядки, и ограничава консумацията на червено месо и пълномаслени млечни продукти – основен източник на наситени мазнини.

В изследването на австралийските учени взели участие 82 души на възраст между 18 и 65 години, които страдали от депресия. Доброволците трябвало да оценяват състоянието си по две скали – скала за депресия, тревожност, стрес и соматика и скала за положителен и негативен афект.

„Съществува силна връзка между средиземноморската диета и по-ниските нива на депресивни състояния“, заявява д-р Натали Парлета от университета в Южна Австралия и един от авторите на изследването. 

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини