От х:

Днес в x:

Microsoft изгражда "Планетарна компютърна система" за устойчиво развитие

Платформата Planetary Computer на Microsoft ще комбинира глобални бази данни, за да помогне на организации да управляват биоразнообразие и за смекчаване на климатичните промени

Обещанието за изграждане на въглеродно неутрална компания до 2030 г. Microsoft обяви още през януари, когато президентът Брад Смит разкри плановете за глобална компютърна инициатива за устойчиво развитие.

В публикация на сайта на Microsoft Смит написа: "Нашата общност се нуждае от нов вид изчислителна платформа - "Планетарен компютър", платформа, която би осигурила достъп до трилиони точки за данни, събирани от хора и от машини в Космоса, в небето, във водата и на/в земята." Според него такава платформа "би позволила на потребителите да търсят по географско местоположение, вместо по ключова дума." В нея потребителите безпроблемно биха могли да преминат от задаване на въпрос за това от кои среди се интересуват към въпроси къде съществува конкретна среда по целия свят."

Microsoft работи със специализираната в геопространствените данни компания ESRI, за да осигури достъп до ключовите геопространствени набори в Azure, а по-късно тази година и чрез инструментите на ESRI. "Ще продължим да си партнираме, за да предоставяме безвъзмездни средства, които гарантират на организациите за опазване на природата достъп до наборите от данни, изчислителните и други ресурси", добави Смит.

Предлагайки най-съвременни инструменти за машинно обучение и способности за публикуване на нови резултати и прогнози като услуги, достъпни за световната общност, такава платформа ще даде възможност на потребителите да намерят отговори на нови видове въпроси. "Този Планетарен компютър ще предостави прозрения по критични въпроси, които учени, природозащитни организации и фирми вече задават всеки ден, често без лесен начин да получат локално приложим отговор", каза той.

Такива въпроси варират от разбирането на последиците от гъстотата на залесените гори, използването на земята и размера на горите върху опазването на биоразнообразието и смекчаването на климатичните промени до предоставянето на сателитни данни, локални измервания на потоци и подземни води и прогнозни алгоритми, които да позволят на земевладелците и земеделските производители да направят базирани на данни решения относно водните ресурси.

"Организациите за опазване на дивата природа зависят от собствените си локални проучвания, глобални виждания за популациите на дивата природа и подходящи местообитания за дивата природа. Планетарният компютър ще комбинира информация за типове терени и екосистеми с най-добрите налични данни за това къде живеят видовете, което дава възможност на глобалната общност от биолози от дивата природа да се възползва взаимно от своите данни", пише Смит. Борбата с климатичните промени изисква организациите да измерват и управляват природните ресурси, които отделят въглерод като дървета, тревни площи и почва.

Смит добавя, че "Планетарният компютър" ще комбинира сателитни изображения с изкуствен интелект (AI), за да предостави актуална информация за екосистемите и ще предостави платформа за използване на прогнозни модели за оценка на глобалните запаси от въглерод и за вземане на информирани решения за използването на земята, които влияят върху способността ни да се справяме с климатичните промени.

Смит обяви, че Microsoft навлиза в следващата фаза на програмата си "Изкуствен интелект за Земятра" (AI for Earth), чиято цел е да изгради тази планетарна компютърна платформа чрез специални инвестиции в развитието на инфраструктурата.

"Ще предоставим на нашата общност "ИИ за Земята" - повече от 500 дарения в 81 страни - достъп до критичните набори от данни по света, както и компютърна платформа за анализ на тези набори от данни. Освен това ще инвестираме в специфични области на екологичното решение като идентифициране на видове, картографиране на земното покритие и оптимизирано използване на земята", каза той.

Microsoft е изгражда инструменти и услуги, за да помогне на клиентите в световен мащаб да разберат екосистемата около тях, да наблюдават и моделират промените на климата или на човешкото поведение и да ги управляват по начин, който защитава биоразнообразието, благосъстоянието и начина на живот на общността, както и цялата планета.

Източник: computerworld

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ус
    Устойчиво
    0 0
    16:16, 23 апр 2020
    Развитие и натрупване на капитал - капитализъм са две абсолютно несъвместими неща
Последни новини