От х:

Днес в x:

Творчески стипендии в помощ на културните дейци на свободна практика

Национален фонд "Култура" обявява набиране на кандидати по програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“, напомнят от Община Хасково.

Основната цел на програмата е да осигури финансова подкрепа на български творци и артисти, упражняващи своята професия на свободна практика и пряко засегнати от въведената от Министерството на здравеопазването противоепидемична мярка за преустановяване на всякакъв вид масови мероприятия територията на страната - включително културно-развлекателни,  чрез кандидатстване пред Национален фонд „Култура“.

Българските творци и артисти, осъществяващи дейността си като свободни професии в областта на културата и изкуствата, ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа само ако не кандидатстват и не получават безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание, предвидено в нормативен акт във връзка с епидемията от COVID-19. От финансовата подкрепа ще могат да се възползват най-нуждаещите се артисти в свободния сектор, които декларират средно-месечен  осигурителен доход до 1000 лева, получен през изминалата 2019 година. Артистите с доходи над тази сума ще могат да се възползват от друг вид подкрепа - безлихвения заем от 1500 лева на месец с период за връщане от 10 години, като двете мерки не могат да се дублират. Финансовата подкрепа за едно лице е 720  лева месечно, за срок от 3 месеца, а общият размер на средствата по Програмата се равнява на 2 500 000 лева.

Допустимите кандидати са културни дейци - самоосигуряващи се лица, включително самонаети, физически лица, работили през 2019 г. на граждански и авторски договори, упражняващи свободна професия - в областта на културата и изкуствата, чиято дейност е пряко свързана с публично представяне на културен продукт.

​Кандидатстването се осъществява от 21 април до 30 парил чрез онлайн системата за кандидатстване на НФ „Култура“или чрез изпращане по поща или куриер на адреса Министерство на културата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ако напишете стихотворение или песен
    в прослава на ГРОБ/ДПС , Вожда на Маймуните Боци или Пророка му Ахмет
    ....
    ще даваме още по 650 лева премия - колкото на заптиетата за Великден
  • 2
    Гу
    Гушев
    5 -2
    14:08, 22 апр 2020
    Културтрегера на Хасково Гочо Павлов какво прави. Човека изигра 200 пъти ролята на втория фикус в една пиеса навремето.
    • Да
      Дамян
      1 0
      01:06, 23 апр 2020
      Голям артист беше. Можеше с часове да стои в една поза без да мръдне.
Последни новини