От х:

Днес в x:

Астрономи засякоха за първи път сблъсък между две черни дупки с огромна разлика в масата

Учени от обсерваториите LIGO и EGO/Virgo, занимаващи се с измерване на гравитационните вълни, засякоха сблъсък между две черни дупки, който е много по-различен от нещата, които сме наблюдавали през последните четири години. От засичането на първите въобще гравитационни вълни през 2015-а досега повечето сливания са били между черни дупки с приблизително сходен размер. Сегашният сблъсък обаче е между две черни дупки с наистина съществена разлика в масата.

Събитието, наречено GW190412, е засечено на 12 април. Обикновено гравитационните вълни, генерирани от сблъсъците, излъчват сигнали на една-единствена честота. Сега обаче изследователите засичат вълни на различни честоти, което подсказва, че има различие в масата на двата обекта. Оказва се, че черна дупка, която е 8 пъти маста на нашето Слънце, се е врязала в друга черна дупка с 30 пъти по-голяма маса от звездата ни (и 3,6 пъти по тежка от първата). Откритията са представени в рамките на тазмесечната онлайн среща на  American Physical Society и могат да бъдат прочетени тук.

Разликата в масата е интересна по много причини – не само, защото е първата въобще, на която се натъкваме. „Неравностите в масата на този източник правят така, че обертоновете в основния сигнал са видими за първи път. Това ни предостави възможността да тестваме една важна хипотеза, изложена в Общата теория на относителността на Айнщайн за това какво би се случило, ако две черни дупки с различна маса се сблъскат“, пишат авторите на проучването.

Екипът пусна и „звук“, който преобразува гравитационните вълни – миниатюрните вибрации в пространствено-времевия континуум – в нещо, което можем да чуем. Може да го откриете по-долу.

"Sound" of gravitational wave by IFLScience

Stream "Sound" of gravitational wave by IFLScience from desktop or your mobile device

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини