От х:

Днес в x:

Ердоган обяви 4-дневна карантина за 63 млн. души

Истанбул и още 30 града на Турция ще бъдат отново под карантина с тотална забрана за излизане навън заради епидемията на коронавируса. Забраната ще започне на 22 април в полунощ и ще продължи до полунощ на 26 април, предаде БТA.

Мярката бе обявена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в в обръщение към нацията, което той направи след днешното съвещание на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса. Президентът подчерта, че ограниченията се взимат по препоръка на Научния съвет.

Освен Истанбул карантината, която ще се приложи за трети път през този месец, обхваща населението на още 30 града на Турция или общо около 63 милиона души, хиляди фирми, учреждения, работници, служители в различни сфери.

От карантинните мерки ще бъдат освободени хлебопекарните, куриерските служби, доставчиците на вода и природен газ в бутилки, аптеките (всички в събота, а в неделя само дежурните), здравните служители, ветеринарните лечебници и лекарите, а също екипи на енергетиката, водоснабдяването, както и бензиностанциите и магазините към тях, които ще бъдат отворени. А също и определен брой транспортни служители. Превозите по море от Истанбул към Принцовите острови ще бъдат прекратени. Предвижда се част от обществения транспорт да се движи главно сутрин и във вечерните часове, но на големи интервали.

Датата 23 април е национален празник в Турция, посветен на независимостта и на детето, който в предишни години се отбелязваше с масови прояви. Но тази година милиони турци ще си останат в домовете и няма да излизат навън. Предвижда се празникът да се отбележи с виртуални и онлайн програми.

Вечерта на 23 април започва Рамазан, оручът, който включва въздържане от храна и вода през деня. Характерни за рамазана са вечерите, ифтарите, на които по традиция се събират повече хора. Но заради разпространението на коронавируса няма да се излиза навън и всеки ще си отбелязва традицията в къщи.
Отменят се и традиционните посещения в джамиите, т.н. теравих намазъ , които се изнасят след ифтара.
Директорът по вероизповеданията Ербаш обяви, че всеки ще си изнася намаза в къщи,като подчерта, че това не е грях.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини