От х:

Днес в x:

783 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, огнища в махалите (видео)

Общо 783 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в четвъртък сутрин, 16 април. 

Новите случaи са 48 за денонощието, 25 от тях са хоспитализирани. Вървим нагоре.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 48, девет са новите случаи.

 Общо починалите са 37. В "Пирогов" е починал 70-годишен мъж. Пациентът е страдал от артериална хипертония и е бил трахеостомиран.

122 са излекуваните, 6 са деца.

Масовото тестване започна преди 2 седмици. Използва се и методът на пуловете, всеки метод има определена граница. Ще продължи да се използва този метод. По отношение на психично болните - има специална методология в психиатриите. Има специфика, обърнали сме внимание, поясни ген. Мутафчийски.

Хлорокин. Ползва се в България от самото начало на заразените. Ефектът не е вълшебен, каза началник щабът. Не е въпросът да чакаме тези 15 хиляди дози, каза той, като не отговори дали са пристигнали.

Тестване в двата кватрала (Факултето и Филиповци) в София започна от вчера. Контактните са значително повече от подадените първоначално в РЗИ. Изследванията продължават, над 200 се предполага да бъдат тествани.  До момента 20 от двата квартала са с положителни проби. Те са концентрирани в 10 социално-битови огнища, затова се взимат тези строги мерки.

София е най-големият резервоар на заразата. Има множество огнища. В тези двата квартала са най-много случаите, поясни ген. Мутафчийски.

Паничерево. Организацията е добра, вземат се 80 проби на ден. Проблем е очакваното завръщане на около 100 души за празниците, предимно от Англия.

Удължаването на мерките след 13 май. Твърде рано е да се говори, ще зависи от конкретните обстоятелства към следващия период.

Охлабването на мерките в други страни в Европа. Да, това се обмисля, за месец май, сега сме април. В Германия се освобождават магазини до 800 кв. м., фризьорси салони, железарии, което никога не е било забранявано в България. Подобно е положението в Австрия. Нашите мерки са либерални.

Естествен или изкуствен е новият коронавирус. Малко конспиративни са твърденията за произхода на коронавируса. Ако бъде доказано, ще бъде официално огласено. Не мога да потвърдя нито едното, нито другото, каза ген. Мутафчийски.

Нискотарифна компания, която се готви да възобнови полетите си до Лондон три пъти седмично, ще бъде уведомена, че няма да може да ги осъществи, подчерта още ген. Мутафчийски.

Един от най-важните критерии за прием в болница е сатурацията на кислород в кръвта, каза той. По думите му се очакват разкрития каква е ролята на клетъчният имунитет. Кунчев добави още, че предстои да се определят дни от седмицата, в които ще се работи само за женски консултации на бременни, както и за имунизации за деца.

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ма
    Мария
    11 -8
    08:43, 16 апр 2020
    Истинските мерки:
    1.Спрете движението на хората. Самолети,влакове,гастарбайтери и най-вече малограмотни и безотговорни елементи от малцинствата
    2.Последвайте препоръката на президента Тръмп и спрете финансирането на безмислената СЗО
    3.ЕС да се разпусне и средствата от заплати и издръжка на европейския парламент също да се използват за овладяване на болестта.
    4.Всички многознайковци (конспиратори, философи,нарушители на разпоредбите и псевдоспециалисти) да бъдат записани като доброволци в инфекциозните отделения.
    • Ea
      easter
      5 -8
      09:13, 16 апр 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ха
      Хаха
      2 -6
      09:21, 16 апр 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
  • 2
    Фо
    фози
    6 -3
    09:44, 16 апр 2020
    Бай Ганя се обади и взе да стеля той не ще да слуша никой Останете удома нека покажем че можем още малко да помогнем на себеси и на околните
  • 3
    Ха
    Хаха
    4 -7
    09:49, 16 апр 2020
    Кво ще седим бе бастуни посрани, страните взеха да отпускат положението ние ще затягаме, германците и холандците не са спирали живота въобще а имат холяди болни... Тука ганьо са е посрал до ушите и е спрял да мисли...
    • Ей
      Ей олигоф.рен
      3 -1
      12:21, 16 апр 2020
      Къде точно германия и холандия не са спрели, че ми стана 10 пъти казаха ,че дори general motors са спрели работа бе хубот,а в холандия имам поврче познаъи от теб в бг и вземи си напълни ушите с барут и се засили към някоя стена ... ебахти простия народ всеки ховори някакви неща без да ги е проверил направо започва да ме е срам ,че съм българин заради такива каъо тебе
  • 4
    14
    14/88
    3 0
    12:31, 16 апр 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 5
    Ма
    Манчо
    1 -1
    17:20, 16 апр 2020
    Броя на заразените се увеличи защото държавата получи повече тестове,И ПОЧНА по масово да се тества населението.Не че има повече заболели.Те си съществуват.Просто трябват тестове повече,за да се констатират
Последни новини