От х:

Днес в x:

Стойте вкъщи, за да не стигнете до болнично легло, призова Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис подписа днес указ за удължаване на извънредното положение в страната с още един месец с цел продължаване на борбата срещу епидемията от коронавирус, предаде Аджерпрес.

"Издадох днес указ за удължаване с 30 дни на извънредното положение на територията на Румъния, за да може да се продължи с прилагането на най-ефективните мерки срещу Ковид-19", заяви държавният глава.

Румъния обяви извънредно положение на 16 март, което изтича в 24.00 часа днес. Новият указ на президента влиза в сила от утре. Също утре се очаква парламентът да одобри решението на държавния глава, отбелязва в. "Адевърул".

"Няма сигурни признаци за евентуално намаляване на епидемията на глобално ниво. Броят на жертвите расте всеки ден с тревожен ритъм. Борим се срещу една изключително трудна за контролиране епидемия. Без мерките за изолация щяхме да се сблъскаме с експлозия от случаи. Твърдите и навременни действия спасяват животи", посочи държавният глава.

Той добави, че опасността не е отминала и че евентуално облекчаване на ограниченията би довело до препълване на болниците и огромен натиск върху здравната система.

"Стойте си вкъщи, ако не искате да стигнете до някое болнично легло. Всички направени дотук саможертви, биха били напразни (...) Не излагайте на риск себе си и тези около вас. Бъдете отговорни и солидарни", призова Йоханис.

Той добави, че в рамките на извънредното положение може да се постави таван на цените на лекарствата, хранителните продукти и комуналните услуги. Училищата ще останат затворени и образователните дейности ще продължат да се извършват онлайн. Дейността в съдебната сфера ще продължи с разглеждане само на делата, които са особено спешни, посочи президентът.

Йоханис също така поднесе съболезнование на семействата на жертвите на Ковид-19.

Според последни данни, обявени днес от Групата за стратегическа комуникация, броят на заразените с Ковид-19 в Румъния е достигнал 6879 души, като през последното денонощие са регистрирани 246 нови случая. Броят на жертвите в страната достигна 346 души.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

Последни новини