От х:

Днес в x:

Аптеки "Гален" дариха респиратор на хасковската болница

    Аптеки "Гален" дариха респиратор за механична вентилация на хасковската болница. Апаратът е на стойност 40 440 лева и е поръчан от Китай, обясни главният изпълнителен директор на аптеки "Гален" Петко Янков.

    "Аптеки "Гален" вече 23 години са социално отговорна фирма към гражданите, пациентите и цялото общество. Решихме в такъв труден момент за всички, както за здравната ни система, така и за всеки отделен човек да направим едно дарение, с което да подпомогнем дейността на болницата в случай на нужда", заяви Петко Янков.

    Той уточни, че преди да предприемат дарението са се допитали в хасковската болница от необходимостта за закупуване на апаратура. Въпреки затруднението в намирането на такъв тип техника, все пак успели да поръчат.

    Директорът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов изказа благодарности на аптеки "Гален" за жеста, който са направили за лечебното заведение. Апаратът е модерен и ще бъде използван за нуждите на Отделението за анестезиология и интензивно лечение. С днешната доставка на респиратор броят на апаратите в МБАЛ-Хасково става 8, като се чакат още 2 от дарение, с което ще станат общо 10, колкото са и интензивните легла в лечебното заведение. С такъв модел апарат са работили и в Ухан в условията на коронавируса, доставен е и в други болници в България.

    Предстои лекарите в ОАИЛ да преминат обучение за работа с апарата. Д-р Гелов заяви, че на този етап респираторите са достатъчни в хасковската болница. Изрази надежда, че няма да има необходимост от повече.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини