От х:

Днес в x:

СЗО проучва случаите на излекувани от COVID-19, които отново дават положителни тестове

Световната здравна организация (СЗО) съобщи в събота, че разследва съобщения, че пациенти с коронавирус, които първоначално са тествани отрицателно, са дали положителни тестовео за вируса дни по-късно.

"Ние сме запознати с тези доклади за хора тествани отрицателно за COVID-19, използвайки PCR (полимеразна верижна реакция) тестване и след няколко дни отново тестовете им са положителни", заяви говорител на СЗО пред Reuters.

В петък Южна Корея съобщи, че при 91 пациенти с коронавирус, за които се смята, че са се възстановили от болестта, тестовете отново са били положителни за вируса.

Насоките на СЗО препоръчват клинично възстановен пациент на COVID-19 да има отрицателни тестове за вируса два пъти, като тестовете са проведени поне 24 часа, преди да бъде изписан от болницата.

Пациентите на COVID-19 в Южна Корея били планирани за изписване, след тестовете им били отрицателни за болестта. Обаче тестовете, направеми по-късно, показали положителни резултати.

Южнокорейските здравни служители заявиха, че ще започнат епидемиологични разследвания, за да определят причината за тенденцията.

Йон Юн-кьон, директор на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията, заяви в брифинг пред медиите, че вирусът може да се е "активирал" при тези пациенти, което е различно от повторно заразяване на преболедували.

"Макар да придаваме по-голяма тежест на реактивацията като възможна причина, ние провеждаме цялостно проучване по този въпрос", каза Йон в понеделник.

"Имало е много случаи, когато пациентът по време на лечението е с отрицателен тест един ден, а друг - положителен."

Броят на пациентите, за които се смята, че са изчистени от коронавируса, но по-късно тестовете им са положителни скочи от 51 в понеделник на 91 в петък. Скоро след това СЗО обяви, че ще разгледа и неотдавнашната тенденция при COVID-19 в Южна Корея.

"Ние работим в тясно сътрудничество с нашите клинични експерти и работим усилено, за да получим повече информация за тези отделни случаи. Важно е да се уверим, че когато се вземат проби за тестване на заподозрени пациенти, процедурите се следват правилно", заяви говорител на СЗО пред Reuters в изявление.

Според СЗО, настоящите проучвания показват, че при пациенти с лека форма на COVID-19 минават около две седмици между появата на симптомите и клиничното възстановяване. Но не е ясно защо тези пациенти са с положителни тестове, след като се смята, че са се възстановили от COVID-19.

"Тъй като COVID-19 е ново заболяване, ние се нуждаем от повече епидемиологични данни, за да направим някакви заключения", се казва в изявлението.

Повече от 390 000 души по света са се възстановили от коронавируса, сочат данните на "Джон Хопкинс".

Експертите по инфекциозни заболявания, включително д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, смятат, че "хората, които се възстановяват [от COVID-19], наистина са защитени от повторна инфекция".

Хората, които са били заразени, развиват антитела, които "вероятно могат да се преборят с коронавируса, ако го срещнат отново", те са временно имунизирани срещу коронавируса, според Морган Макфол-Джонсън. Не е ясно обаче колко дълго продължава защитата, допълва тя пред BI.

Наскоро д-р Антъни Фочи каза, че хората, които се възстановят от коронавируса, вероятно ще бъдат имунизирани, ако втора вълна от инфекция се разпространи в началото на есента. Но предварителните изследвания за имунитета срещу коронавирус показват, че не всички оздравели пациенти развиват антителата, необходими, за да се защитим от вируса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини