От х:

Днес в x:

За първи път туристи могат да стигат до най-дълбоката част на океана

Трудно е да си представим необятността на Световния океан, особено когато видът ни е успял да изследва някакви си 5% от него. Океанското дъно е осеяно с цели планински вериги, долини, върхове и падини, като най-дълбоката точка е Марианската падина, разположена в Тихия океан между Япония и Папуа Нова Гвинея.

Бездната й стига до умопомрачителните 10 994 метра под морското равнище. Слънчевата светлина прониква едва на около километър под повърхността на водата, а останалите десетина километра надолу са пълен мрак. И въпреки че десетки хора са излизали от пределите на атмосферата на планетата, на пръсти се броят тези, стигали най-надълбоко в Марианската падина. Този факт обаче е на път да се промени.

За първи път в света туристическата компания EYOS Expeditions обединява усилия с компанията за подводни проучвания Caladan Oceanic за предлагането на възможност желаещи да се присъединят към предстояща експедиция и спускане до дъното на Марианската падина в западната част на Тихия океан.

Според EYOS досега е имало само три експедиции с хора до дъното на "Чалънджър дийп" или казано с други думи - до най-дълбоката част на Марианската падина, но никога до този момент с туристи.

Както може би всеки от нас предполага, предоставената възможност е много рядка, затова и ще ни струва една сериозна сума пари. По-точно едни 750 хиляди долара. В това единствено по рода си водно приключение не може да участва и който си поиска, защото местата са ограничени.

Компанията кани само трима души, като първите записали се "печелят" тази възможност. Тримата късметлии, които разполагат с едни излишни 750 хиляди, ще имат възможността да прекарат около осем дни с експедицията, която за момента е насрочена за 20 юни.

Всяко спускане с подводница ще отнема до 14 часа, като времето, прекарано на дъното, ще е не повече от четири часа, пише CNN.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини