От х:

Днес в x:

Русия и Саудитска Арабия изтеглят 20% от световния добив на петрол

Русия и Саудитска Арабия са се договорили да изтеглят от световния пазар 20% от предлагания петрол, за да спрат бързото му поевтиняване и да стабилизират цените на по-високи нива, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на два свои източника.

Според "Блумбърг" саудитците предлагали добивите да се съкратят с 15-17%, а ОПЕК и Русия още не са изяснили спрямо кой показател да се измерва свиването, но принципна договорка има.

Групата ОПЕК+ обсъжда заедно да спре предлагането на 12 млн. барела на ден, а от други производители очаква да орежат още 5 млн. барела, допълва източник на "Ройтерс" от ОПЕК.

Цените на петролните фючърси бързо тръгнаха нагоре, като сортът "Брент" (Brent) поскъпна с над 5% до 33.85 долара за барел.

По-рано днес руски източници потвърдиха за РБК, че Москва е готова да намали добивите си с 14% спрямо нивото от първото тримесечие (11.3 млн. барела на ден). Условието е да се включат и други държави, добивали заедно средно 70 млн. барела на ден, а това (освен ОПЕК) са още САЩ, Бразилия, Норвегия, Канада, Мексико и др.

"Ройтерс", позоваващ се на източници от страната на Русия и на ОПЕК, говори за изтегляне на 20 млн. барела от пазара. Но се спори за отправните обеми - саудитците искали да е спрямо сегашното положение (т.е. след като от 1 април увеличи добивите до 12 млн. барела на ден), а руснаците не са съгласни, защото не се включиха в надпреварата с нови обеми.

За Москва намалението е значително - последния път през декември 2019 г. тя прие по сделката ОПЕК+ да свие добивите с 0.3 млн. барела на ден, а сега става дума за около 1.6 млн. барела. Тогава общото договорено намаляване бе 1.7 млн. барела на ден, като саудитците обещаха едностранно да оттегят още 0.4 млн. барела. Днешните договорености са в пъти над тези обеми.

Къде са САЩ

Засега не е ясна ролята на САЩ - водещата по добиви (близ 13 млн. барела на ден) страна. Президентът Доналд Тръмп съобщи преди дни, че очаква свиване на световния добив с 10-15 млн. барела, но в договореност Рияд-Москва. По принцип в САЩ няма централизирана агенция или регулатор, който да нареди на добивните компании какво да правят. Близо половин година преди президентските избори Тръмп не иска да препоръчва свиване на американския добив, защото в очите на избирателите той ще е виновен за вдигането на цените. От друга страна, себестойността на американския добив е доста по-висока от тази на руснаците и саудитците и цените трябва да се вдигнат, за да не фалират компаниите.

Източник на РБК казва, че в очертаващата се днешнна сделка американците ще свият добивите според дела си в групата на държавите с общо 70 млн. барела на ден добив. Министерството на енергетиката на САЩ вече намали прогнозите си за 2020 г. с 1.4 млн. барела на ден (до 11.8 млн.) и с още 0.7 млн. барела на ден през 2021 г.

Регулаторът в щата Тексас (основният петролен център на страната) написа в "Туитър" в сряда, че "по естествен път" САЩ ще свият добивите най-малко с 4 млн. барела на ден в следващите 3 месеца. Раян Ситън, който ръководи регулатора, каза, че не участва в днешната конферентна среща на ОПЕК+, но смята, че световните добиви трябва да бъдат намалени с 20 млн. барела. Ако това не стане, няма да има къда да се съхранява добитото, хранилищата ще се напълнят за 2 месеца и тогава ще трябва да се оттеглят поне 30 млн. барела на ден.

И всичко това е твърде малко?

Обемите, за които се говори, са безпрецедентни, но анализатори казват, че и това е твърде малко, защото търсенето е рухнало с 30%.

"Голдман Сакс"

"Обновената ни прогноза за 2020 г. показва, че първоначално орязване на 10 млн. барела дневно няма да е достатъчно и ще са нужни още 4 млн. барела, за да се стигне до цени, при които да не се налага да се спират сонди и рафинерии. Смятаме, че 15 млн. барела на ден е много трудно да бъдат договорени, тъй като бремето ще падне основно върху Саудитска Арабия, за да е ефективна мярката."

"Джей Пи Морган"

Банката очаква ОПЕК+ да се договорят за 4.3 млн. барела на ден. "Очевидно това не е достатъчно да компенсира спада в търсенето, но поне ще намали рисковете от препълване на хранилищата и ще облекчи изразходването им."

"Райстад енерджи"

"Дори да има споразумение, което за кратко ще вдигне цените, вярваме, че ентусиазмът на участниците ще охладнее в един момент и пазарът ще бъде връхлетян от реалността на дисбаланса между търсене и предлагане."

Банка "Ю Би Ес"

"Безпрецедентното свиване на търсенето означава, че успешният отговор при предлагащите ще е с кратковременен ефект. Дори производителите да се договорят за орязване, което в началото да подобри пазарния баланс, в крайна сметка излишъците ще се увеличат до исторически максимални обеми."

Международната агениця за енергетика

Фатих Бирол, ръководителят на IEA, каза, че орязване на 10 млн. барела дневно все още ще остави около 15 млн. барела на ден да се трупат непотърсени през второто тримесечие.

Би Си Ес Глоубъл маркетс

Кирил Таченников, директор и главен анализатор на петролните пазари, казва: "Дори да се договорят за 10 млн. барела на ден по-малко, това е технически невъзможно да се реализира за по-малко от месец. А и не е достатъчно да компенсира свръхпредлагането, надхвърлящо в момента 20 млн. барела на ден. В резултат на това не изчезва проблемът с препълването на хранилищата."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини