От х:

Днес в x:

Заснеха слънцето в най-високата резолюция до момента

Изображение 1 от 4

    Новоразпространени изображения на слънцето с най-високата до момента  резолюция разкриват, че атмосферата му е далеч по-сложна от първоначално смятаното.

    Учени от Университета в Централен Ланкашир и Космическия център Маршал на НАСА анализирали изображенията от високорезолюционния коронарен телескоп.

    Снимките разкрили, че  части от слънчевата атмосфера, за които се смятало че са тъмни и празни, са всъщност изпълнени с нишки горещи електрифицирани газове с ширина 500 км.

    Всяка от тези нишки е с температура до 1,8 милиона градуса по Фаренхайт и е по-голяма от разстоянието между Лондон и Белфаст, според изследователите.

    Телескопът на НАСА може да засече структури в слънчевата атмосфера с размер от 70 км – или 0,01% от общия размер на звездата.

    Той успял да улови невероятните магнитни нишки в тъмните райони, а учените смятат, че те са съставени от изключително гореща – нагрята до милиони градуси плазма.

    Какво точно е предизвикало нишките, остава неясно.

    Следващата мисия на телескопа трябва да ни разкрие повече за слънчевата корона, особено след като данните от него бъдат комбинирани с изображения от други телескопи за наблюдение на слънцето.

    Учените искат да разберат как се образуват нишките и как присъствието им ни помага на разберем повече за слънчевите изригвания и бури, които биха могли да повлияят директно на живота на Земята.

    Досега слънцето бе наблюдавано единствено в стандартна резолюция.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини