От х:

Днес в x:

9 °C

Ветеринари препоръчаха котките да не излизат от дома

Британски ветеринари препоръчаха котките да не излизат от дома като превантивна мярка срещу разпространението на новия коронавирус, съобщи BBC.

Собствениците на котки обаче "не трябва да се притесняват", добавят от Британската ветеринарна асоциация.

"Няма нито един случай домашно куче или котка да заразило стопанина си с Ковид-19", каза д-р Анжел Алмендрос от Сити юнивърсити в Хонконг.

Котките е добре да не излизат навън, защото новият коронавирус може да се задържи в козината им, както върху всяка друга повърхност, ако те са били в контакт с болен. Затова забраната за излизане трябва да засяга и домашните любимци.

"Отнасяйте се с домашните любимци като с членове на семейството" - каза д-р Алмендрос.

От предишно изследване е известно, че котките могат да се заразят от себеподобни.

За да бъде намален рискът вирусът да попадне в козината на домашните любимци, ветеринарите препоръчват хората да взимат предпазни мерки - да поддържат ръцете си чисти и да държат котките вкъщи.

"Избягвайте излишен контакт с домашните си любимци, не ги гушкайте, не им позволявайте да лижат лицето ви, не докосвайте чужди кучета, когато сте на разходка" - каза президентът на Британската ветеринарна асоциация Даниела Дос Сантос.

Ветеринарите напомниха за съобщението за 17-годишното домашно куче в Хонконг, което очевидно се е заразило от собственика си.

Въпреки положителните резултати от тестовете обаче животните не се разболяват.

Котките изглежда се заразяват от капчици с вируса във въздуха. След случая с белгийската котка, заразена с новия коронавирус, китайски учени направиха лабораторни опити и установиха, че заразените котки могат да го предават на себеподобните си.

Все повече са и доказателствата, че новият коронавирус се предава от човек на животни, какъвто е случаят със заразения малайски тигър в зоологическата градина в Бронкс. Има данни също, че хората могат да предават дихателни инфекции на големите маймуни, което притеснява много природозащитниците.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини