От х:

Днес в x:

Специалисти прогнозират нови катастрофални горски пожари в целия свят

Учени от Станфордския университет прогнозираха зачестяване на продължителните и опасни горски пожари, свързани с горещини вследствие на климатичните промени, съобщава Phys.org.

Били анализирани условията при катастрофалните горски пожари в Калифорния през ноември 2018 г., които бушуваха в подножието на планинската верига Сиера Невада и южната част на щата. В двата случая сезонните ветрове и пострадалият от голямата суша ландшафт са повлияли върху мащабите на бедствието. Данните от продължителни наблюдения показаха, че рискът от екстремни горски пожари през летните месеци в цяла Калифорния се е увеличил над 2 пъти през последните 40 години.

Специалистите използвали различни климатични модели в архивите на изследователски центрове в целия свят и установили, че предизвиканото от човешката дейност климатично затопляне увеличава вероятността от неблагоприятни метеорологични условия, които допринасят за големи горски пожари.

От началото на 80-те години на миналия век в Калифорния са се увеличили над 2 пъти есенните дни с екстремни сезонни условия. Валежите през сезона са намалели с около 30 процента, а средната температура на въздуха се е повишила с над 1 градус Целзий.

При това последствията от климатичните промени не се наблюдават единствено в САЩ, а и в други региони, включително в Австралия и Русия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини