От х:

Днес в x:

Свързаха сериозността на симптомите на COVID-19 с вариации на ген

Италиански специалисти по молекулярна биология установиха, че различията в сериозността на симптомите на болестта Ковид-19 и скоростта на разпространението й в отделни страни може да са свързани с преобладаване или отсъствие на дадени вариации на гена АСЕ2 в генофонда на населението, предаде ТАСС.

Информация със заключенията на учените е качена на сайта medRxiv, пише БТА. "Открихме три вариации на АСЕ2, които често се срещат у италианците и други европейски народи, но почти отсъстват у азиатците - заявиха авторите на изследването. - Тези генни вариации могат да променят характера на взаимодействието на вируса с клетките и да повлияят върху скоростта на разпространението му и нивото на смъртните случаи."

Новият коронавирус прониква в белодробни клетки у човека и други бозайници, използвайки молекули на протеина АСЕ2, които покриват определени видове клетки на алвеолите. Въпросните израстъци играят важна роля за жизнеспособността на причинителя на тежкия остър респираторен синдром. Генът е с няколко вариации, които значително променят структурата на протеина АСЕ2.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини