От х:

Днес в x:

14 °C

192 бебета са се родили от началото на годината в АГО Хасково

Макар и в пандемична ситуация заради новата световна болест-Ковид-19, от хасковското АГ отделение идват добри новини.

В условията на затегнати мерки за  работа и в социална изолация, новият живот си проправя път стремглаво.

В отделението днес очакват три жени да станат майки и да дарят семействата си и света с радост, съобщи шефът му д-р Ергюн Кехайов.

Така до края на днешния ден в АГО-Хасково очакванията са за подобряване на рекорда от миналата година за раждания във времето от първи януари до 8-ми април.

В този период през 2019 година на бял свят са се появили 193 деца.  Към днешна дата, през тази година, новородените са вече 192, съобщи старшата акушерка Паулина Янкова.

Тенденцията и през тази следва миналогодишната -да се раждат повече момчета. За четирите месеца на тази година са се родили 102 момченца, а бебетата момиченца са 90.

От началото на действието на извънредните мерки у нас, наложени за ограничение разпространението на коронавируса на 23 март, до момента в АГО-Хасково новородените са 18, сред тях има и близнаци. От тях 11 са момчетата, близначетата обаче са момиченца. Средната възраст на родилките е 29-30 години. Има и две непълнолетни майка-на по 14 и 15-годишна възраст.

Заради ситуацията на пандемия във всеки сектор на отделението има изолатори, които ще се се използват при необходимост, ако бъде приета родилка със симптоми на коронавирус. Лекарите, акушерките и сестрите са инструктирани за работа при извънреден случай. Екипът на АГ отделението е с подсигурени защитни облекла за действие в такава ситуация, посочи старшата акушерка Паулина Янкова.

В момента отделението работи на 1/3 от обичайното си натоварване, заради съкратените консултации и планови операции, уточни шефът му д-р Кехайов. Спешният операционен сектор обаче продължава работа на 100 %. 

„Нашите телефони са отворени непрекъснато за пациентките ни. Въпреки, че са забранени в момента консултациите, с колегите държим връзка с тях и особено със жените, които карат бременността си по-тежко. Намираме начини да ги проследяваме. Ако някоя жена има някакви оплаквания –реагираме на момента. Бъдещите майки не трябва да се притесняват от ситуация, че няма да бъдат прегледани, жените с гинекологични проблеми-също.” посочи д-р Кехайов.

В момента от екипа му липсват само двама души, които са в платен годишен отпуск. Те са предупредени, че при нужда може да бъде прекъсната почивката им.

Няма отказ от сестри, акушерки, лекари или санитари да действат в извънредна ситуация, ако в отделението се появи пациентка със съмнение за коронавирус, потвърди началникът на АГО-Хасково.” Човешко е за всеки да изпитва страх в момента, включително и за нас лекарите. И ние имаме семейства-деца, родители, приятели, и  правим всичко възможно да не ги излагаме на риск. Но няма колега, който  до момента да е поставил условие за работа с инфектирана пациентка. Дори напротив- всички са още по-мобилизирани да помагат за появата на новия живот”.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    7 -3
    14:04, 8 апр 2020
    От годината са изминали три пълни месеца, а не четири, псевдо-журналя.
  • 2
    Пи
    пилсудски
    3 -2
    19:07, 8 апр 2020
    БРЕ много сасе родили бе То така ако върви след 5 години ще станем 200 милиона бе
    • Д-
      д-р Калъчев
      3 -1
      22:18, 8 апр 2020
      Половината са от република!
  • 3
    Хо
    Ходжата на ГРОБ/ДПС
    1 -1
    06:37, 9 апр 2020
    Шефа и Пророка му са Номер 1
    ...
    - отоманците са избили 1.5 милиона Българи
    - византийците 500 000
    - фашистите 300 000
    ....
    Ние 2.5 милиона Българи :))
Последни новини