От х:

Днес в x:

Кой отива на работа след COVID-19? В Италия отговорът може да е в антителата

Тази идея някога се считаше за научна фантастика, но в Италия дебатът започна - страната се оказа на предна линия в темата дали наличието на антитела може да помогне да се реши кой първи да отиде на работа след падане на ограниченията, разказва "Ню Йорк таймс".

Рим смята, че най-лошото може да е отминало, а броят на заразяванията вече изравнява кривата и страната е по-скоро в "платото" им. Затова темата вече е как да се разхлабят ограниченията без нова вълна на COVID-19. Това потвърди и премиерът Джузепе Конте - по думите му се мисли за начини оздравелите да се върнат на работа и учените работят по това.

Така здравните власти и някои политици заговориха за идея, която някога би се сметнала за антиутопия - правилните антитела в кръвта, потенциален маркер за имунитет, да помага да се реши кой остава под блокада. Този разговор изпреварва достижения на науката, тъй като не е съвсем сигурно, че антителата действително са сигнал за имунитет, но това не спира обсъждането, тъй като елитът е под натиск за отваряне на тежко засегнатата икономика.

Бившият премиер Матео Ренци говори за "пропуски COVID" за хора, които не са заразени, но Лука Дзая от неговата партия "Лига", който ръководи региона Венето, има друга идея - "лиценз" за италианци с антитела, доказващи, че са прекарали, а и надвили вируса. Заможният регион Венето (където е Венеция) започва да събира данни - в началото кръвни проби от 100 хил. души, първо здравни работници и държавни служители - за да изучава антителата на заразилите се и излекувалите се.

Венето с възможностите си в биотехнологичната индустрия може да се окаже и в сърцето на тези изследвания. Един от засегнатите градове там, Во, изследва цялото си население и властите смятат да продължат изследванията, за да разберат кой е предразположен към вируса и кой - не.

"Уникален и ценен набор от данни"

В тази ситуация данните за антителата ще са ценни - асимптоматичните или незаразените в добро здраве са развили такива. Според д-р Андреа Крисанти, който е водещият консултант за вируса във Венето, Италия дава "уникален и ценен набор от данни" заради броя заразени и възстановили се. Во според него създава идеални условия за тестове отчасти заради генетичната еднородност на населението - общността не се е променила "няколкостотин години".

Рим вижда "светлината в края на тунела". Но такива идеи за преодоляване на втора вълна след края на ограниченията напомнят за "Прекрасен нов свят" на Олдъс Хъксли, а неприятните етични избори вече са факт - много доктори са решили да лекуват първо младите, с повече шанс за живот, пред възрастните и болните.

На всички правителства ще се наложи да правят такива избори, а това може да включва биологични критерии, които почти със сигурност биха били отхвърлени, ако не бе сегашната извънредна ситуация. "Изглежда сякаш това разделя човечеството на две - силни и слаби", казва парижкият професор Микеле Мардзано. "Но действително това е случаят." Според нея мярката всъщност пази най-уязвимите, вместо да ги маргинализира.

По темата се говори и другаде. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо е споменавал стратегия, според която младите и хората с антитела, показващи, че са се излекували, могат първи да се върнат на работа. Великобритания също говори за "паспорти за имунитет", макар все още да се затруднява дори с тестовете за COVID-19 и не разполага с достатъчно данни за антитела.

Властите във Во смятат да опитат да убедят и онези, които не искат да се включат в бъдещия кръвен тест, по-агресивен от изследванията досега, като отидат по домовете им. Ако обаче това доведе до създаване на нов закон, част от жителите може да се окажат маргинализирани, без учените да са сигурни дали наистина наличието на антитела предпазва от нова инфекция, пише американското издание.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Капитала не се интересува кой и как ще умре. Той иска печалби. А дали ще умрат 10-50 или 100 хиляди . Капитала не се интересува. Богатите са по острови. С охрана и прислуга. Демонокрация. Да го иба

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини