От х:

Днес в x:

Кой отива на работа след COVID-19? В Италия отговорът може да е в антителата

Тази идея някога се считаше за научна фантастика, но в Италия дебатът започна - страната се оказа на предна линия в темата дали наличието на антитела може да помогне да се реши кой първи да отиде на работа след падане на ограниченията, разказва "Ню Йорк таймс".

Рим смята, че най-лошото може да е отминало, а броят на заразяванията вече изравнява кривата и страната е по-скоро в "платото" им. Затова темата вече е как да се разхлабят ограниченията без нова вълна на COVID-19. Това потвърди и премиерът Джузепе Конте - по думите му се мисли за начини оздравелите да се върнат на работа и учените работят по това.

Така здравните власти и някои политици заговориха за идея, която някога би се сметнала за антиутопия - правилните антитела в кръвта, потенциален маркер за имунитет, да помага да се реши кой остава под блокада. Този разговор изпреварва достижения на науката, тъй като не е съвсем сигурно, че антителата действително са сигнал за имунитет, но това не спира обсъждането, тъй като елитът е под натиск за отваряне на тежко засегнатата икономика.

Бившият премиер Матео Ренци говори за "пропуски COVID" за хора, които не са заразени, но Лука Дзая от неговата партия "Лига", който ръководи региона Венето, има друга идея - "лиценз" за италианци с антитела, доказващи, че са прекарали, а и надвили вируса. Заможният регион Венето (където е Венеция) започва да събира данни - в началото кръвни проби от 100 хил. души, първо здравни работници и държавни служители - за да изучава антителата на заразилите се и излекувалите се.

Венето с възможностите си в биотехнологичната индустрия може да се окаже и в сърцето на тези изследвания. Един от засегнатите градове там, Во, изследва цялото си население и властите смятат да продължат изследванията, за да разберат кой е предразположен към вируса и кой - не.

"Уникален и ценен набор от данни"

В тази ситуация данните за антителата ще са ценни - асимптоматичните или незаразените в добро здраве са развили такива. Според д-р Андреа Крисанти, който е водещият консултант за вируса във Венето, Италия дава "уникален и ценен набор от данни" заради броя заразени и възстановили се. Во според него създава идеални условия за тестове отчасти заради генетичната еднородност на населението - общността не се е променила "няколкостотин години".

Рим вижда "светлината в края на тунела". Но такива идеи за преодоляване на втора вълна след края на ограниченията напомнят за "Прекрасен нов свят" на Олдъс Хъксли, а неприятните етични избори вече са факт - много доктори са решили да лекуват първо младите, с повече шанс за живот, пред възрастните и болните.

На всички правителства ще се наложи да правят такива избори, а това може да включва биологични критерии, които почти със сигурност биха били отхвърлени, ако не бе сегашната извънредна ситуация. "Изглежда сякаш това разделя човечеството на две - силни и слаби", казва парижкият професор Микеле Мардзано. "Но действително това е случаят." Според нея мярката всъщност пази най-уязвимите, вместо да ги маргинализира.

По темата се говори и другаде. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо е споменавал стратегия, според която младите и хората с антитела, показващи, че са се излекували, могат първи да се върнат на работа. Великобритания също говори за "паспорти за имунитет", макар все още да се затруднява дори с тестовете за COVID-19 и не разполага с достатъчно данни за антитела.

Властите във Во смятат да опитат да убедят и онези, които не искат да се включат в бъдещия кръвен тест, по-агресивен от изследванията досега, като отидат по домовете им. Ако обаче това доведе до създаване на нов закон, част от жителите може да се окажат маргинализирани, без учените да са сигурни дали наистина наличието на антитела предпазва от нова инфекция, пише американското издание.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Капитала не се интересува кой и как ще умре. Той иска печалби. А дали ще умрат 10-50 или 100 хиляди . Капитала не се интересува. Богатите са по острови. С охрана и прислуга. Демонокрация. Да го иба
Последни новини