От х:

Днес в x:

Облекчаване на електронното обучение от 13 до 16 април

Прекъсването на учебния процес в училищата в страната във връзка с въведеното извънредно положение за ограничаване на разпространението на COVID-19 наложи промени не само в организацията и методите на обучение в училищата, но и в графика на учебното време. Това се казва в писмо с препоръки на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев до директорите и учителите за облекчаване на електронното обучение на учениците в периода 13-16 април.

Обучението в електронна среда от разстояние започна ефективно в много голяма част от училищата, благодарение на обединените усилия на всички участници в процеса - директори, учители, родители, ученици. В хода на обучението се подобри организацията и ефективността, но наред с това се натрупа умора от интензивността на дейностите, посочва министър Вълчев.

В тази връзка от МОН препоръчват в периода от 13 април до 16 април да се разнообразят заниманията и да се предостави възможност за разтоварване на учениците, като в същото време се ангажира тяхното внимание и се осигури спазването на мерките за социална изолация чрез провеждане в електронна среда на различни дейности. Това може да са занимания по интереси; дейности за обща подкрепа в зависимост от индивидуалните потребности на учениците - например допълнително обучение за преодоляване на трудности и наваксване на пропуски в обучението, индивидуални консултации и кариерно консултиране; обучение по предмети в областта на изкуството, технологиите и спорта, ако обучението по тези предмети е било достатъчно при извънредното положение; виртуално посещение на музеи, гледане и обсъждане на филми с учебна цел, обсъждане и оценяване на екипни проекти; часове на класа или занимания за здравното, екологичното, гражданското и патриотичното образование, за безопасността на движението, за опасностите в интернет; психологическа подкрепа за преодоляване на наложената социална изолация и за подобряване на работата в екип.

Всяко училище може по своя преценка да разшири спектъра на възможните дейности, като съобразява дневната ангажираност на учениците да не надвишава четири часа.

В този период /от 13 до 16 април/ част от учителите, които през изминалите три седмици активно и ефективно са работили с учениците си в електронна среда от разстояние и няма необходимост да предоставят индивидуални консултации на отделни ученици, може да използват времето не за пряка работа с учениците, а за анализ на напредъка, за обсъждане на платформи и приложения.

Ръководният екип на дадено училище би могъл да използва това време за анализ и подобряване на организацията и координацията на дейностите с цел оптимално разпределение на времето, ресурсите и функциите за постигане на ефективни резултати, без това да води до прекомерен контрол и допълнителна административна тежест. Всеки педагогически специалист, който пожелае, може в този период да ползва и платен годишен отпуск, информира министър Красимир Вълчев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини