От х:

Днес в x:

Загуби за милион за манастирите. Преглед на печата

 

24 часа

Окончателно! Глобите за разходки в парка стават 300 лв.

Над 10 пъти по-ниски стават глобите за безцелни разходки в парка и други нарушения на мерките в извънредното положение. Нарушителите вече няма да плащат 5000 лв., a глобата им ще бъде между 300 и 1000 лв. Това решиха окончателно депутатите след като днес гласуваха на второ четене нови поправки в закона за извънредното положение.

По-ниските суми ще се прилагат и за тези, които вече са получили глоба, стана ясно още вчера по време на заседанието на правната комисия. При повторно нарушение глобата ще е от 1000 до 2000 лв.

Големи са намаленията и на глобите за търговците, ресторантьорите и собствениците на барове, които отварят обектите си въпреки заповедта на здравния министър. До сега глобата беше имуществена санкция в размер 15 000 лв., а с направените поправки тя пада в диапазон от 500 до 2000 лв. При повторно нарушение ще е между 2000 и 5000 лв.

Труд

По 3000 остават без работа на ден

Около 3000 души на ден остават без работа заради извънредното положение. Над 7178 регистрирани има в Бюрата по труда само за последния работен ден на миналата седмица. Не малка част от тях - 5075 споменават, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса.

Това заяви Кремена Калчева, директор на ГД "Услуги по заетостта" в Агенция по заетостта.

В петък последните данни за безработните сочат общо 236 142 човека, над 45 000 от тях са се регистрирали от обявяването на извънредното положение на 13 март. Има определени места, в които хората, събиращи се пред Бюрата по труда, са повече, като например Варна, обясни експертът. По думите й причината е, че в областните градове живеят повече хора, а тези, които се регистрират, трябва да направят това по настоящ или по постоянен адрес.

Агенция по заетостта предлага три възможности за онлайн регистрация. За две от тях е необходимо хората да имат или електронен подпис, или ПИК на НОИ. Третата възможност - да се използва електронната поща на съответното бюро по труда.

Монитор

Загуби за милион за манастирите

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19, показва проверка на "Монитор".

Не по-малко от 700 хил. лева печелеха от празниците Възкресение Христово и Гергьовден трите ставропигиални манастира - Рилският, Бачковският и Троянският. Те са най-големите, на пряко подчинение на Светия синод са и се занимават с хотелиерство от години. Освен от тази дейност, голям процент от приходите им се формира от продажбата на свещи, светена вода, икони, туристически сувенири и треби по време на празниците.

Сега обаче и хотелите им за туристи и манастирските стаи за поклонници са затворени, като нощуващи няма да се приемат в периода на извънредното положение, което продължава до 13 май засега.

Най-голям оборот от туристи и поклонници има Рилският манастир. Той е най-известният в страната и годишно отчита около 780 000 посещения. След него се нареждат Бачковският и Троянският манастир, както и манастирите около Велико Търново.

Сега

Парламентът защити само длъжниците на банките

Ожесточени спорове предизвика в парламента въпросът какъв трябва да бъде обхватът на защитата на длъжниците в периода на кризата. Това стана при окончателното приемане на промените в закона за извънредното положение късно днес.

Разпоредбата, действала досега, предвиждаше, че временно няма да се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на граждани и юридически лица, включително лихви и неустойки, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи. Срещу текста обаче въстана бизнесът и управляващите решиха да го преразгледат.

В новия вариант, предложен от ГЕРБ и одобрен от парламента, отново беше записано, че заради забавени задължения на граждани и юридически лица няма да се начисляват лихви и неустойки, задълженията няма да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми, договорите няма да бъдат разваляни, ако не се изпълняват, и няма да могат да бъдат изземвани вещи.

Капитал дейли

Eвропейската комисия одобри сделката за БТК

Европейската комисия обяви, че е одобрила продажбата на най-големия български телеком БТК на регионалната медийна компания United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. Сделката беше обявена през ноември 2019 г. и планът е да завърши скоро, като в предварително заявление на купувача срокът беше в средата на годината.

Разрешението на Брюксел е предпоследната крачка. По линия на финансирането засега не се очертават проблеми въпреки пандемията, тъй като телеком бизнесът е устойчив и при карантинна ситуация, твърдят два източника на "Капитал".

Дума

Депутатите и министрите без заплати до края на извънредното положение

Депутатите и министрите ще останат без заплати за времето от 1 април до края на извънредното положение. Това приеха народните представители след над 10-часови дебати в Народното събрание днес за намаляване на възнагражденията им, за промените в бюджета и за мерките по време на извънредното положение.

Предложението обхваща и членовете на политическите кабинети на министрите, както и шефовете на изпълнителни и държавни агенции. Решението беше прието единодушно със 170 гласа "за".

Според текста, след като от възнагражденията на депутатите бъдат направени удръжки за данъци и осигуровки, останалите суми ще бъдат дарени директно на Министерството на здравеопазването за борбата с коронавируса.

Стандарт

Тотална забрана за влизане в България

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвежда временна забрана за влизането на територията на Р България във връзка с разпространението на COVID-19.

Въвеждат се и специални правила по отношение на лицата, осъществяващи предоставянето на стоки и услуги. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

1. Временно се забранява влизането на територията на Република България на всички граждани на трети страни, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.

2. Временно забранявам влизането на територията на Република България на лица, независимо от тяхното гражданство, които пристигат от следните държави членки на ЕС и страни по Шенгенското споразумение с висок риск на разпространение на COVID-19.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини