От х:

Днес в x:

Проф.Иво Петров: Има нови предложения за лекарство срещу COVID-19

Малко прекалено сме се концентрирали в една посока и сме загубили поглед върху сърдечно-съдовите заболявания или раковите заболявания, например. Трябва да осигурим достъп на болните и да им гарантираме, че те могат да разчитат на лечение. Включително и присъствено. Те трябва да идват на време, да не чакат и да не се предпазват заради коронавируса.

Това разказа проф. Иво Петров - Национален консултант по инвазивна кардиология, пред БНТ.

За пример той даде случай от последните дни с миокарден инфаркт: "От страх и предпазване от коронавируса, вместо пациентът да дойде в златните 90 минути, той дойде на третия ден". По думите му болният едва е бил спасен.

Търсенето на лечение за коронавирус продължава: "Много неща стават ясни в момента – например, че ако кихнем – вирусът се разпространява на 8 м, като кашляме – на 4 м, като говорим – на 2 м. Но със сигурност, ако сме близо един до друг, трябва да носим маските.", категоричен беше експертът и повтори, че социалната изолация и спазването на дистанция е най-доброто противодействие срещу вируса до момента.

Цялата научна общност е в търсене. Китайските здравни власти готвят 8-ма версия на ръководството за лечение на заразата за момента, обясни цялостната картина професорът.

"Имам новина. От няколко часа има нови предложения за лекарство – антипаразитното лекарство ивермектин, което се използва срещу краста. Както виждате в такава обстановка цялата медицинска общност търси. В клиничните ръководства и нашето и международното – има поредица от леркаства във всеки стадии на заболяването – няма едно лекарство, което да е доказало себе си, което да се каже, че е лечението", посочи Петров.

"В медицината винаги се търси балансът между ползата и вредата – сега учените преди да създадат спечифичното анти-COVID-19, ще използваме други медикаменти, които имат ефект и върху COVID 19.", обясни още той.

Има емпирични данни за различни медикаменти. Хининът и азитроминцинът се доказаха с две френски проучвания - първото с 26 пациенти, сега с второ - с 86 пациенти, включително и клинични, каза още професорът. 

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини