От х:

Днес в x:

ГЕРБ оттегли текста за заем от МВФ, ДПС предлага бизнес кредити от ББР

С два милиарда евро ще бъде увеличен обемът на глобалната облигационна програма, чрез която страната ни може да поеме дълг от международните финансови пазари. Това записаха депутатите от бюджетната комисия на второ четене на законопроекта за актуализацията на бюджета.

Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 милиарда лева, както бе предложено от правителството.

Въпреки че депутати от ГЕРБ предложиха в актуализацията да се запише и възможност за финансиране чрез Международния валутен фонд, финансовият министър Владислав Горанов настоя тя да бъде оттеглена, защото страната ни не е на етап, при който се налага да прибегнем до най-големия световен кредитор.

Вносителят на предложението за финансиране през Международния валутен фонд Менда Стоянова обясни, че иска да даде целия набор от възможности пред правителството, за да се осигури най-изгоден дълг, който се налага заради кризата с COVID-19. Стоянова обяви, че оттегля предложението, а финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен:

„Рано е за подобен дебат“.

В текстовете, одобрени на второ четене от ресорната комисия, остава възможността за финансиране чрез международни финансови институции, както и чрез емисия външен дълг.

Тя ще бъде направена по договора, подписан от страната ни през 2015 година, в който има лимит от осем милиарда евро:

„5,144 милиарда са изтеглени, изразходвани и до 8 милиарда остават 2,856 млрд. евро да бъдат увеличени с още 2 милиарда – тоест да имаме лимит по тази програма 4,856 млрд. евро“, обясни Менда Стоянова.

От своя страна БСП настояват 42 000 души да получат подпомагане от държавата, защото временно остават без трудово възнаграждение заради кризата с COVID-19.

За мярката са необходими малко над 900 милиона лева, които могат да бъдат пренасочени от модернизацията на армията.

„Освобождаване от такса „смет“ и тротоарно право за месеците, в които няма дейност на фирмите, които са затворени вследствие на заповедите на правителството. Освобождаване от връщане на ДДС за срока на извънредното положение на бракуваните хранителни продукти - до 2000 лева на търговски обект“, посочи депутатът от левицата Румен Гечев, цитиран от БНР.

Също така БСП настоява за повече пари за общините и за земеделските стопани, а ДПС - държавата да поеме и 60% от осигуровките на работниците по мярката 60 към 40.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев настоя и за по-голяма гъвкавост при безлихвените кредити от 1500 лева за хората, останали без доход. Друго предложение е за още една схема за подпомагане на бизнеса през Българската банка за развитие.

„Линия за кредитиране на малкия и среден бизнес до 100 000 лева директно от банката (ББР) или ако прецените - не чрез гаранции, а чрез отпускане на съответния ресурс, търговските банки да го правят. В един от двата варианта“, каза Цонев.

Актуализацията на бюджета ще бъде гласувана на второ четене утре в пленарната зала.

Източник: offnews

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    Нещо не разбирам
    0 0
    07:13, 6 апр 2020
    Теглиха едни 16 милиарда и казаха че са за всеки случай и няма да ги харчат. Явно са опукани тайно. После теглиха още няколко пъти . Имаше и излишък.честито на гласувалите за партия гроб
  • 2
    Ив
    Иван
    0 0
    08:05, 6 апр 2020
    Борисов надмина и Костов,само че в Костово време имаше работна ръка,а сега тези милиарди,кой и как ще ги върне....? 34 млрд. външен дълг плюс още сега 10млрд......ЧЕСТИТО на идните поколения РОБИ....Къде е Гешев?
Последни новини