От х:

Днес в x:

498 са потвърдените случаи на COVID-19, бебе сред заразените (видео)

Общо 498 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в събота сутринта, 4 април.

Новите случaи са 21 за денонощието, 17 от тях са в болница. 

Над 350 проби са изследвани за последните 24 часа.

Враца е новата област, където е установен коронавирус.

Бебе на една година е сред заразените, двамата родители са потвърдени с COVID-19.

Новите смъртни случаи са два.

34 са излекуваните и изписани от лечебните заведения граждани, 173 са в болница.

Потвърден сигнал за къща за гости: Имало е купон, възмутени граждани са се обадили в полицията. Според сигнала, полицията е дошла. "държала се е странно" и си е тръгнала. След това събирането се е възобновило. Ген. Мутафчийски призова за всеки такъв случай, хората да се обаждат в полицията.

Всеки пациент, с който се срещат лекарите, трябва да го смятат за потенциално заразен, каза той. Лабораториите също са рискови, те работят с материал, който съдържа вируса. Успели сме да създадем организация и да не се чувства недостиг на лични предпазни средства, подчерта ген. Мутафчийски, като призова да се опазят хората на първа линия. Няма практика у нас да се заплащат защитните облекла и тестовете в здравната система.

ПиСиАр тестовете само на този коронавирус ли реагират? Тестът не доказва други коронавируси, само новия, отговори проф. Кантарджиев. Много други коронавируси циркулират отпреди, 15% от болките в гърлото при възрастни се предизвикват от други коронавируси, поясни той. Новият коронавирус е различен, тестовете откриват част от неговата РНК.

Спазва ли се имунизационният календар в момента? Има заплаха от детски паралич в Пакистан и Афганистан, имаме морбили, каза проф. Кантарджиев. СЗО е издало препоръка преди дни да се изчака малко с имунизациите в момента. Няма да има риск, защото забавянето не е дълго.

Досега не са се оправдали светлите прогнози за коронавируса. Оправдали са се само мрачните, отговори ген. Мутафчийски на въпрос за развитието на ситуацията у нас. Мерките у нас дават добри резултати, няма покачване на смъртността у нас. Все още сме в началото, не може да се говори за някакво преодоляване у нас, случаите се покачват бавно и е наивно да се говори, че се вижда края. Не трябва да се правят плашилки, каза още генералът.

Има задържане в Пловдив, това обаче не значи, че трябва да излезат веднага на главната улица. В Бургас нещата са стабилизирани. Изключително неясна е ситуацията в Монтана с над 20 случаи. Там те тръгват от едно тържество, където даже кларинетистът е заразен. В Банско вниманието не е отслабено, там нещата се наблюдават изкъсо, щабът е препоръчал да има КПП-та на изходите. Така описа мерките в момента ген. Мутафчийски.

Не е време за празници! Не ходете на църковните служби, не правете резервации за хотели. Останете вкъщи, не е нужно да ходите никъде, всъщност е забранено. Това е призивът на ген. Мутафчийски към хората за Великденските празници.

Не е вярно, че COVID-19 е страшен само за възрастните. Имаме съобщение за починал 31-годишен българин с Лондон от българското посолство там. Той не имал съпътстващи заболявания, постъпил е с дихателна недостатъчност и е починал след дни, каза ген. Мутафчийски. Сред младите хора просто смъртността е по-ниска, колкото при грип тип Б, но този 0.5% смъртност все пак съществува. Само в България изглежда това се подценява. С тази констатация завърши брифингът на Националния оперативен щаб. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ви
    вирп
    3 -4
    08:39, 4 апр 2020
    Оставка!
  • 2
    Vi
    VIP
    2 -4
    09:32, 4 апр 2020
    Криминалната мутра Боко Методиев ни върна във времето на доносниците.
Последни новини