От х:

Днес в x:

Тигър в зоопарк с положителен резултат за коронавирус

Тигър в зоопарка в Бронкс, Ню Йорк даде положителен резултат за Covid-19, а 6 други големи котки демонстрират симптоми на заболяването.

Това е първият регистриран случай на пренасяне на болестта от човек на животно. Малайският тигър Надя най-вероятно се е заразил от гледач, непроявяващ симптоми на болестта.  Поне това обяснение изглежда най-вероятно за момента.

Зоопаркът е затворен за посетители.

Вече бяха регистрирани няколко случая на заразени с SARS-CoV-2 – вирусът, причиняващ Covid-19 животни, включително померан и немска овчарка в Хонг Конг и домашна котка в Белгия.

Дивите и домашните котки са податливи на котешки коронавируси, но доскоро бе неизвестно дали могат да се заразят и с SARS-CoV-2. Новопроведено китайско изследване откри, че е възможно котките да пренасят заразата помежду си, а сега учените искат да разберат дали и други видове могат да се заразят.

След като развил суха кашлица в края на май, 4-годишният малайски тигър Надя, бил тестван за вируса на 2 април. Сестрата на Надя, два сибирски тигъра и три африкански лъва също са с кашлица и загуба на апетит, макар до момента да не са тествани на коронавирус.

7-те животни са под наблюдение и се очаква да се възстановят.

Когато Надя започнала да развива симптомите, ветеринарите я подложили на серия тестове и взели кръвна проба за анализ, загрижени от разрастващата се епидемия от Covid-19 в Ню Йорк.

Учените подчертават, че тестовете за животни се различават от тези използвани за диагностициране на заболяването при хората.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в момента липсват доказателства, че домашни или диви животни в плен могат да предават новия коронавирус на хората.

Случаите на заразени животни са единични, но пораждат редица въпроси – дали тигрите и лъвовете са по-податливи на коронавируса от останалите животни. Нито един от другите видове големи котки в зоопарка – леопарди, гепарди и пуми не демонстрира симптоми на заболяването.

Служителите на зоопарковете полагат огромни усилия да защитят приматите, тъй като те лесно се заразяват с респираторни заболявания от хората. Експерти вече предупредиха, че човекоподобните маймуни са особено податливи на коронавирус.

Служителите на зоопарка в Бронкс ще споделят информацията, с която разполагат с други зоологически градини и научната общност, защото подозират, че по света може да има и други подобни случаи.

Тигрите и лъвовете вече се борят за оцеляването си в дивата природа. Ако Covid-19 се разпространи сред популациите от големи котки и доведе до ръст в смъртността, вирусът може да застраши бъдещето на тези видове.

Източник: nationalgeographic.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини