От х:

Днес в x:

Как протича Ковид-19 и лечението му? Разказва експерт от ВМА

Кратък анализ наблюденията върху лечението на пациентите с Ковид-19 във ВМА, критериите за хоспитализиране, симптоматиката и протичането на болестта представи на брифинга днес доц. Попов, завеждащ инфекциозната катедра във ВМА.

129 болни са под наблюдението на ВМА, от които хоспитализирани към момента са 26, изписани са 14, останалите  89 са наблюдавани по домовете с лека клинична форма.

От изписаните 14 болни 10 са абсолютно оздравели, с две отрицателни проби за 24 часа, т.е. клинично здрави. Прави впечатление, че четири дълго време се задържат с наличие на коронавириус в носоглътката, което ги прави носители и опасни за околните. Те също са под наблюдение.

При наблюдаваните по домовете се отчита една семейност на заболяването. Засегнати са три-четиричленни семейства, фамилии от 5-8 човека, включително една комуна от 11 жени и дете, от които 7 са положителни. Заболяването засяга хора с добър социален статус, повече от добър. Наблюдаваните по домовете са контролирани ежедневно с обаждания по телефона - лично от доц. Попов, от психолог, вечерно време съобщава резултатите. Измежду наблюдаваните по домовете 4 души са хоспитализирани със утежнено клинично протичане, налагащо болнично лечение. По домовете се изпращат мобилни екипи, благодарение на добволците на ВМА - квалифицирани лекари, включително в комуната, което е далеч извън рамките на София, е бил изпратен екип вчера, който ги е прегледал и оценил състоянието им.

Хоспитализираните болни: Трима пациенти са с тежка клинична форма. '"Тук е нашата гордост и нашият най-голям успех, че успяхме да ги опазиме да не влезат в етапа на механична апаратна вентиация. Нашата тайна е в активното наблюдение. Ежедневен, ежеминутен, не сестрински пост, както обикновено се нарича, а лекарски пост. По цяла нощ наблюдаваме болните, оставяме настрани гайдлайните и оценяваме състоянието им ежеминутно. Т.е. менталният статус, контакта с болния, сатурацията на кислорода и парциалното налягане на кислорода. Пак казвам - не гледаме гайдлайните, гледаме конкретния индивидуален случай

При нас се намира най-възрастната жена на 86 години, която по този начин на наблюдение успяхме да не допуснем въвеждането в апаратна вентилация" каза доц. Попов. По данни от литературата, това в 86% от случаите има смъртен изход. Жената е лекувана с активна терапия според стандартите в световна литература, с агресивна тройна антибиотична комбинация, с активно патогенетично лечение, включая фракционирано подаване на кислород и системни кортикостероиди в малки дози за къс интервал от време. Тя е в добро състояние днес, близките на баба Вера могат да я очакват тези дни вкъщи.

Среднотежките форми: Възрастта на наблюдавани пациенти от ВМА е от 32 до 86 години, средна - 52 год., 40% са жени, 60% - мъже. Инкубационният период е в рамките на два до 9 дни, средно - 4 дни, от първата експозиция с подобен болен до началото на клиничните симптоми.

Клиничното представяне на пациентите е доста разнообразно. Основните клинични прояви:

Повишение на температурата, което не е така бурно и остро, както при грипа. Повишението е бавно, пациентите са постъпили стемператира в рамките на 37.8 - 38 градуса. "Наблюдаваме едно бимодално повишение на температурата по време на престоя, най-вероятно поради развитие на усложнения в долните дихателни пътища. Тогава вече температурата става 38.5 - 38.8 градуса. Характерен е дългият фибрилен период - от 3 до 12 дни, средно 8 дни при нашите болни."

Сухата кашлица. Болните я описват като дразнеща, нетърпима, непоносима. Без експекторации (храчки) , но също продължава дълго време - 10, 14 дни. първият хоспитализиран на 12 март още има съдова реакция от кашлицата.

Болки и дразнене в гърлото. Бързопреходен симптом, който няма съществено значение.

Запушване на носа и секреция от носа. Преодолява се за кратко време, не е впеатлителен симптом.

Главоболието прави впечатление. Главоболие се наблюдава при голям процент от болните - 25%. Дължи се от една страна на интоксикацията от вируса, и второ от хипертоничните прояви на това заболяване. При болни над 50 години задължително се отчитат хипертонични реакции. При хипертониците повишават кръвното на 180/100, дори и повече. Медиците във ВМА го овладяват бързо.

Задух - при 45% от болните го усещат като тежест в гърдите. Все едно някой ти е стъпил върху гърдите, го описват пациенти, непоносимо е. Това е факторът, който са наблюдавали най-често във ВМА досега, за по-сериозно увреждане.

Миалгии. Болки в гърба и кръста има при 5% от болните.

Загуба на мирис и вкус. Наблюдавана е при 3% от болните на ВМА. Има някои индивидуални особености - например в комуната почти 90% имат този симптом. При хоспитализираните във ВМА - само 3% имат загуба на мирис и вкус.

Диарии също са имали три процента от болните.

Обрив е имал един болен.

Към петия ден от началото на заболяването се развиват усложнения в долните дихателни пътища, пневмония, която се регистрира с рентгеновите изследвания. В катедрата са наблюдавани с портативен рентген много тежки за пневмонии прояви -  в началото ивичести засенчания и засенчвания тип матово стъкло, които говорят за вирусна пневмония, а по-късно с усложненията към бактериална пневмония се наблюдават масивни пневмонични филтрати. Тгава болните се лекуват с масивна антибиотична терапия. При всички случаи антибиотиците помагат, в някои случаи се включват кортикостероиди в малки дози за кратко време.

Лабораторните показатели. Впечатляваща е левкопенията (ниски нива на левкоцитите в кръвта), ниските лимфоцити, ниските стойности на тромбоцитите, много високи стойности на LDH и фeритин. Ако се появи пациент с двустранна пневмония и такива лабораторни показатели, можем да смятаме, че е Ковид-19 и без тампон, каза доц. Попов.

Лечението. Освен антибиотиците, които са използвани при голяма част от хоспитализираните, се дава хлорокинфосфат и хидроксихлоркинфосфат в съответните дози и период от време, алтернативно са използвани при някои болни други лекарства, можете да видите във видеото между 10-тата и 20-та минута от брифинга.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини