От х:

Днес в x:

Здравната криза повлече имотния пазар: срив с 35 %

Ако кризата от Ковид-19, която води след себе си и финансова рецесия, продължи до юни, цените на имотите ще паднат с около 35 % . Това прогнозира Росен Карагьозов, който е собственик на агенция за недвижими имоти-член на Сдружението на брокерите на имоти.

„В общи линии пазарът на недвижими имоти е в пълен застой в този момент, не само в Хасково, но и в по-големите областни центрове.”, само с едно изречение описва кризата в сектора, в който работи той.

„Приоритетите на хората са изключително променени и много от тези, които бяха заявили желание и проявили интерес към някакъв имот, прекроиха намеренията си. Сега най-важното за всеки е да съхрани парите си за най-неотложните нужди. Хората не се чувстват сигурни дали утре ще са на работа, дали ще успеят да изплащат кредитите по ипотеките си. А над 85 %  от тези, които купуват имот, разчитат на кредит през банковите институции. А банките в момента са изключително ликвидни, имат капитал в портфейлите си, но пък от друга страна той няма как да бъде раздаден, защото има икономическа стагнация. Ако до обявяването на извънредното положение у нас на 8-ми март, банките финансираха до 85 % от пазарната цена на жилищата, редукцията за процента на финансиране се очаква да бъде до 70 % Т.е. клиент, искащ да купи имот, трябва да може да осигури самоучастие от 30-35%, а малко имат този ресурс. Тоест парите стават по-скъпи, заради пандемичната криза, която води след себе си и икономическа, а цедката за отдаване на кредити- по-ситна. Като цяло пазарът на имоти в момента е много интересен от гледна точка на това, че се появяват и т.нар.спекулативни инвеститори.”

Освен при продажбите, кризата удря силно и при наемите. „Собствениците на имоти, които ги отдават под наем, най-много пострадаха до момент. Особено  тези, в които има разположени търговски площи. От началото на кризата до момента спадът при наемите е в пъти. Регистрираме случаи при които имот с наем доскоро 500 лв, сега се предоговаря между клиентите  буквално за 50 лв. за периода на въведеното извънредно положение, само и само наемателят да не затвори. Това е 10 пъти под пазарната цена! Такава е тенденцията не само в областните центрове като Хасково, но и в по-големите, като Пловдив например, а и в цяла Западна Европа.”

Брокерите регистрират макар и в по-ниска степен спад и в наемите на жилищните имоти. Покачване има обаче в търсенето за временен наем на жилище, което да се използва от хора, идващи си от чужбина и които трябва да се карантинират. Такива обаче наеми не се предлагат от бранша.

Най-сериозно от пазара на имоти  ще пострадат строителните фирми, смята Росен Карагьозов.

„Строителите на обекти без акт 16 дано да нямат много сериозни кредити. Защото много от обектите, които не са построени, скоро няма и да бъдат. Инвестицията им ще бъде застопорена. От друга страна е замряла в момента и възможността за продажба на голяма част от вече готовите обекти”, обясни Росен Карагьозов. Брокерът очаква сегашната да се развие като по-тежка криза в сектора на недвижими имоти от тази през 2008 година. Той очаква сериозни фалити в бранша на строителството, но много се надява прогнозата му да не се сбъдне в най-тежките параметри. Според него, макар с повече възможност за гъвкавост, от малките фирми ще оцелеят само онези, които имат финансов буфер поне за една година.

„Тази здравна криза, след която върви и финансовата, ще прочисти не само нашия бранш, но и цялата световна индустрия. След това ще трябва да стъпим в една чисто нова пазарна действителност, някои ще трябва да започнат и от нулата.

Но най-важното е да оцелеем и да бъдем здрави. Пожелавам на всички колеги, на всички хора да са най-вече здрави! ”

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (24)

  • 1
    Хо
    Ходжата от ГРОБ/ДПС
    15 -22
    19:42, 2 апр 2020
    Като уморим бабичките по селата с короната , ще им... Виж коментара
    • Ив
      Иван
      32 -3
      00:09, 3 апр 2020
      Много се радвам, че започна тази криза. Беше започнало да става ненормално с тези цени и с това презастрояване в Хасково и не само на имотите, а и на всички цени в България. Сега, който си е правил сметката и не си е пилеел парите ще може да си купи имот на разумни цени.
    • Бр
      Брокер
      17 -3
      09:42, 3 апр 2020
      Вие пък сте намерили кого да питате -високопланинския крумовградски джентълмен,той какво очаква като опъва комисионна и от продавачи и купувачи,което е недопустимо!!!
  • 2
    Пе
    Петя
    68 -4
    19:43, 2 апр 2020
    Балонът на недвижимите имоти в България скоро ще се спука. Тези цени, които бяха досега са нереални, тоест силно завишени. Не може в малък град като Хасково цената на квадрат да варира от 550 евро нагоре! А има и инвеститор, който иска 990 евро на квадрат за ново строителство!!! Хасково да не е Лондон или Париж?! Финансовата и икономическа криза, които идват ще коригират цените на имотите до реалните им стойности.
    • 11
      11111
      17 -3
      20:44, 2 апр 2020
      взех че изкарах Майбаха за продажба да помогна на бюджета ...никой...само едно момче от МАХАЛАТА вика -Бате пари нямам може ли на вноски от...белото..
  • 3
    Ив
    Иван Тодоров
    51 -5
    19:46, 2 апр 2020
    В Хасково жилищата са много скъпи,а са мизерни.Искат да продават коптори.
  • 4
    Ин
    Интригант
    18 -3
    20:01, 2 апр 2020
    Карагьозов,
    Няма да продаваме имоти тогава!!!Ще папкаме от готовите парички!!!
  • 5
    Сега Всички заразени.
    Интересно е да видим сега кои ще са заразените в Областния и Общинския Съвети :))
    • 11
      11111
      10 -2
      20:39, 2 апр 2020
      нали са партии на малцинствата
  • 6
    Ха
    ХАско
    36 -2
    20:54, 2 апр 2020
    Росен Карагьозов/този от който се взима интервюто/ е малко НЕ особено компетентен към сделките с недвижими имоти и винаги иска по-голяма комисионна при евентуална сделка. P.S. - знам го от собствен опит с него. По добре и престижно ще е, ако вземете мнението на някоя друга Хасковска агенция с доказан престиж и Уважение към Клиентите. Успех с имотните сделки от мен. И се пазете от високи комисионни !!!!
  • 7
    55
    55555
    14 -1
    21:35, 2 апр 2020
    Петя е най права а какво ще стене с софия не ми се мисли
  • 8
    12
    123
    19 -3
    22:07, 2 апр 2020
    Той Росенчо от други работи по разбира. От сделки не.
  • 9
    Пю
    ПЮСКЮЛИ
    21 -1
    23:46, 2 апр 2020
    Да му мислят псевдо инвеститорите в Хасково така наречените ПЮСКЮЛИ....
  • 10
    Rr
    Rrr
    17 -3
    23:57, 2 апр 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 11
    Dd
    DD
    12 -5
    00:06, 3 апр 2020
    Африка,Индия вече в много държави населението не се съобразява с властите.
    Италия вече има първите сериозни случаи на гражданско неподчинение.Открито хора заплашват премиера със саморазправа.Кметове вече сериозно говорят,че ако до дни не се отпуши държавата мафията ще започне да контролира живота там,

    Извода си го правете вие.Видя се,че там където има стабилни здравни системи смъртността е по малка от обикновен грип.Там където с години се е приватизирало,неглижирало системата просто отказа.
    Пожелавам ви вашето ООД да ви излекува.Едва ли в паниката ще се сетите да търсите отговорност на истинските виновни.
  • 12
    Ре
    Реалист
    23 -6
    00:19, 3 апр 2020
    Росен Карагьозов е едно просто момче, обаче коментара, ако е негов е много точен...
    Ковид 19 е световна конспирация, а не епидемия, щото 400 заразени на 7 млн. са смешна цифра, дори да станат 10000, пак са смешна цифра...
    Явно, тук целта е друга- да се ликвидира все що е дребен бизнес...
    • Пр
      Проста селянка
      9 -5
      03:06, 3 апр 2020
      Ние простите трябва да слушаме.Конспирация или не, генерала каза - в къщи!!!
      Целта е да се регистрират повече носители на заразата.Цифрата носи европейски парици.
      107 са болните с някакъв вид лечение, другите са носители и са такива защото са им направили тест. И на твоята блуза може да се е хванала корона и никога да не разбереш,че е била там.
      Замаяват ни с някакви числа, никъде не се казва колко са заболелите от пневмония в предходни години.
  • 13
    Пр
    Проста селянка
    13 -3
    02:59, 3 апр 2020
    Ай ся дъ ви видим будалите дето си дадохте парите за блок в гръдъ. Ся туряйте намурника и на 2 метра от другия. Утре може да кажат,че и от ****** се хваща вирус, тя се разнася на повече от 2 метра.
    • Ум
      умен гражданин
      12 -2
      08:58, 3 апр 2020
      много тъп коментар, тая къща на село дето ти е от кирпич, ти ли я построи или още е от прадядо ти, а вирус се хваща и от магарето с което правиш ****, понеже твоя пияндурник не излиза от хорамака
  • 14
    Ко
    Ковидян
    19 -1
    09:21, 3 апр 2020
    Нищо не е повлякла надолу кризата, просто ще приземи нереално високите цени, които се искат за мизерни жилища в мизерното Хасково.
  • 15
    Ст
    Стефан
    12 -1
    10:41, 3 апр 2020
    Най-големия измамник хванахте да дава интервю....... и кръстил си фирмата на характера му....
  • 16
    Ми
    мисс
    3 -1
    13:40, 3 апр 2020
    Най ТЪПИЯ брокер е Адриан Каракачанов дебил,умствено недоразвито влечуго осиновено в Хасково.Пръдлив ******* от Симеоновград е баща му .
Последни новини