От х:

Днес в x:

9 природни продукта укрепващи имунитета ни

Във време на настинки и разпространение на вирусни и бактериални инфекции за поддържането на имунитета могат да ни помогнат някои природни продукти с отличаващ ги ефект.
Нека си припомним, какво обичайно сме слагали на трапезата и вникнем в мъдрастта на поколенията преди нас да наблягат на тези храни:

Чесънът започна все по-рядко да се консумира. Разбираемо заради специфичния му аромат, който ни белязва като неприятен събеседник. Но той има добри антисептични свойства. Съдържа фитонциди, които имат противомикробно действие. Полезен е срещу повишено съсирване на кръвта, тромби и смятат, че има се противопоставя на развитието на атеросклероза и дори исхемична болест на сърцето. Очевидно, ще е добре да си го хапваме за здраво сърце и защита от грип и настинка.

Лукът е с подобно действие, също дължащо се на фитонцидите. Те потискат вирусите на грипа и причинителя на дифтерията. В главичка лук се съдържат и много антиоксиданти.

Риган – има антибактериално, антисептично и спазмолитично действие. Препоръчва се приема му при заболяване на бронхите и храносмилателната система. Маслото от ригат е антисептично.

Червените боровинки имат бактерициден ефект. Смята се, че предотвратяват прикрепянето на бактериите към лигавицата на пикочния мехур.

Ракитник е природен източник на витамин С, който ни прави организма при инфекции. В него има и витамин Е, каротин, флавоноиди – всичките естесвени антиоксиданти. 

Куркума – има множество изследвания за полезния ефект на куркумата. Куркуминът има силно противовъзпалително действие. Полезен е при профилактика на ставните заболявания и не само. 

Ехинацеята прави организма ни устойчив на инфекции. Подходяща е да се приеа при срив на имунитета.

Заради ефирното масло евкалиптът се прилага при заболяване на дихателните пътища. Успокоява кашлицата и потиска развитието на бактерии и гъбички. Има отхрачващо действие. Помага при болки в гърлото и хрема.

Шипката е полезна заради високото съдъжание на витамин С. Тонизира и подобрява имунитета. Укрепва организма при инфекции и периода на възстановяване след боледуване.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини