От х:

Днес в x:

Правителството предлага удължаване на извънредното положение до 13 май

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г.

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за  борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

 • 1
 • 2
  Ще
  Ще ни съсипят
  21 -2
  17:33, 1 апр 2020
  Правителството на Хунтата иска удължаване на извънредното положение до 13 май.
  Само до 13 май?
  Ама, моля ви се!
  Удължете го докато Боко се гътне!
  И без това няма народ, а само рая, която не го сваля от власт.
 • 3
  Ви
  вип
  17 -3
  17:35, 1 апр 2020
  Нещо друго не иска ли? на хората им писна от игричките им
 • 4
  Ба
  Бай Спиро
  20 -2
  17:36, 1 апр 2020
  Преди малко опитах да направя коментар в БЛИЦ по повод това, че според Галъп 80% от българите одобрявали извънредното положение. Написах, че има вероятност 80% от четящите точно този сайт и да одобряват мерките, но това не важи за останалите 99% българи и коментарът ми беше спрян с надписа, че съдържа забранени думи. Почудих се кое точно в него така разтревожи „наблюдаващия“ коментарите преди публикуването им, но реших да не си губя времето с днешните велики цензори …. Та така в нещото, наречено все още България – не можеш да ходиш, не можеш да говориш, не можеш да пишеш …
 • 5
  Че
  Четящ
  10 0
  17:41, 1 апр 2020
  „Центърът по вирусология в Бон, който оперира в рамките на местната клиника, обяви на обществеността първите резултати от изследванията за новия коронавирус, за да могат хората по-добре да оценят ситуацията, предава скопският телевизионен „Канал 5“. Проучване, проведено от лекари в центъра, установи, че коронавирусът не оцелява във въздуха, което означава, че не може да се вдишва, не остава върху плодове, зеленчуци, хляб и основният път на предаване е чрез въздушни капки. Това може да се случи чрез директен контакт с човек и често чрез контакт с ръце, ако след това контакта на заразеното лице си пипа носа или лицето. На повърхности като пластмаса и метал, COVID-19 остава най-много три часа, защото изсъхва, докато във вода оцелява по-дълго. Смята се, че коронавирусът се задържа дълго време на тоалетна чиния, мивка, в кухнята или на всички мокри повърхности, защото влагата удължава живота му. Това, което гражданите трябва да знаят, е, че той остава върху дрехите, но не са регистрирани случаи на инфектиране през дрехи и експертите от Бон дори изключват тази възможност. Единственият доказан начин на предаване е директният контакт със заразения човек. Носенето на маски и ръкавици е индивидуален въпрос, но в същото време не е необходимо, ако поддържате достатъчно разстояние и редовно миете ръцете си след контакти.“
 • 6
  Бе
  Бенджамин Франклин
  15 -2
  18:03, 1 апр 2020
  Онези, които са склонни да дадат свободата си за малко временна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.
 • 7
  Ев
  Евгения
  12 -2
  18:11, 1 апр 2020
  Та нали свободата е в основата на достойнството, за което всички ние – българите, хората, се борим, желаем, мечтаем... всеки ден? Достойнството започва от личната свобода, а личната свобода руши окови.
  Затова, приятели, никога не позволявайте да загубите своята лична свобода. Това е нещото, което Вие можете да направите. Но ако вие го направите, ще дадете пример и на друг, и на друг, и на друг... Да, свободата, е велика сила, велик идеал, за който си струва да се бориш. Защото...
  "Свободата, Санчо, е сладко нещо. От сладкодумците власт имащи не я чакай – с обещанията ще си останеш. Сладките неща те за себе си ги пазят. Я гледай за година власт само какви търбуси правят. Теб най-много с някое позагнило морковче да те залъжат. Свободата, Санчо, сам трябва да си я вземеш..." - „Дон Кихот де ла Манча“ на Мигел де Сервантес
 • 8
  Ша
  Шайка
  12 -2
  18:11, 1 апр 2020
  Онова смахнатото с каскета мълчи като пу.ка за изчезналият от държавния бюджет излишък от няколко милиарда лева.
 • 9
  Хо
  Хора замислете се малко!
  11 -2
  18:27, 1 апр 2020
  Не се поддавайте на масовата психоза! Няма нищо страшно! Четете повече и вземайте информация от различни източници! Сега поне има интернет! Замислете се поне малко! Ограничават ни свободата!
  Човек без свобода е роб! Ето някои мъдри цитати от велики личности за свободата:

  "Обичай свободата повече от живота." -Лудвиг ван Бетховен
  "За живот и свобода е достоен само този, който всеки ден влиза в бой за тях." - Волфганг фон Гьоте
  Няма такова нещо като малко свобода. Или са напълно свободен, или не си свободен. – Уолтър Кронкит
  Никой не е така безнадеждно поробен, както онези, които се заблуждават, че са свободни. – Йохан фон Гьоте
  Опасно е да бъдеш прав, когато управляващите грешат.
  Волтер
  Няма по-несвободен от охранявания човек.
  Венцеслав Константинов
  • 11
   11111
   2 -2
   19:40, 1 апр 2020
   Извънредно до 13.май годината не се пише но близки до първият предполагат че ще е годината с абитуриенския бал на щерката от Барцелона...
 • 10
  Ве
  Веси
  7 -4
  20:13, 1 апр 2020
  НО!!! Във всяко зло има и нещо добро. Колкото повече удължава „извънредното положение“, Боко Тиквата върви към погрома си, който ще дойде с дърве, тояги и сопи на гладните.
  Защото, когато окончателно тая рая я обезкървят, най накрая тая рая ще избухне от глада!
  И тогава, драги ми, Тиква, няма къде си скриеш дебелия задник! И Сретен Йосич ще ти се види Архангел небесен.
  Анадънмо, тъпако?!

  П.П. 430 заразени и обявиха катастрофа. Баси държавата, баси кочината! Някой компетентен да каже, моля, колко заразени от грип е имало през отминалите години и защо е нямало извънредно положение? Или барабар петко със „световните мъже“, че белким откраднем и още 10 милиарда?
 • 11
  V
  V
  1 -1
  23:59, 1 апр 2020
  600 евро на месец за всеки в сивата икономика в Италия, за да няма революция. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-31/italy-readies-emergency-cash-for-workers-in-underground-economy

  Тука трябва да хвърчат глави вече.
 • 12
  К.
  К. О.
  2 -6
  00:01, 2 апр 2020
  Абе вие нормални ли сте бе, кое правителство ще ма... Виж коментара
  • 🆗
   🆗
   0 -2
   10:26, 2 апр 2020
   Лапай, *****.

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини