От х:

Днес в x:

Румен Радев иска всеобхватни тествания на населението, адекватна информация няма

Наложените ограничения и мерки трябва да се спазват отговорно, и аз искам да благодаря на всички българи за съзнателното отношение, но продължителното оставане на тази огромни ограничения води риск да бъдат нанесени поражения много над пораженията от коронавируса, включително и с по-висока смъртност, каза пред журналисти в Благоевград президентът Румен Радев.

По думите му трябва да бъде поставена ясна национална цел възможно най-бързо, но управляемо и безопасно да се върнем към някакъв относително нормален начин на живот и да бъде възстановена свободата на движение на хора и стоки. Според президента това изисква енергично и решително разширяване на обхвата на стратегията за борба с коронавирус и адекватни ресурси, което изисква всеобхватна, навременна и достоверна информация. На база на нея ще може да се изгради реална картина на случващото се в страната, допълни Румен Радев. Той посочи, че към момента такава информация няма, а тя налага всеобхватни тествания на населението, таргетиране на различните социални и рискови групи.

На журналистически въпрос дали е привърженик на по-масовото тестване, Румен Радев коментира, че е привърженик на това да има информация какво е състоянието и какво се прави. "Това е много сложен процес и той изключително трудно може да се управлява на базата само на четири хиляди тествани, което е нищожен статистически дял на фона на седем милиона българи.", каза още Радев.

Според президента тази война не може да бъде спечелена единствено с ограничения и с глоби. "Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа и да предприемем тази стратегия да разширим обхвата на тестваните, да таргетираме тези групи във всички региони, за да имаме ясна картина, да можем да прилагаме прицелни действия, само така ще можем да излезем от този блокаж на държавата.", посочи Радев.

Президентът посети Благоевград, където присъства на заседание на Кризисния щаб на общината. Радев се запозна на място с предприетите мерки за защита на здравето на жителите на Благоевград.

След заседанието президентът коментира, че е основателно притеснението на щаба във връзка с поставената задача всички лечебни заведения да обособят отделни звена за борба с коронавируса, тъй като това може да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични и спешни случаи. Едно от предложенията, оформени в процеса на дискусията, е било да се оформи звено, което да бъде подсилено с медици и сестри от други болници и където да бъдат лекувани болните от COVID -19, посочи Радев. По този начин останалите болници с тежки случаи могат да обслужват пациенти. Такова предложение ще бъде отправено към министъра на здравеопазването, каза още президентът.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Се
  Селяк
  3 -7
  10:50, 1 апр 2020
  А Радев иска ли да си напълни ушите с барут и да с... Виж коментара
 • 2
  То
  Тодоров
  7 -2
  10:51, 1 апр 2020
  За няколко седмици комунистическата мутра Боко Методиев и шайката му откраднаха 5 милиарда лева.
 • 3
  11
  11111
  5 -1
  10:59, 1 апр 2020
  В Лондон превърнаха паркингите на няколко супермаркета в тестов център за коронавирус. Гражданите могат да минат с автомобилите си през пунктовете, което осигурява бързото взимане на голям брой проби. Избягва се струпването на опашки от хора, които биха могли да си предадат заразата. Великобритания промени драстично начина, по който реагира на пандемията.
  • Ин
   инфо
   7 -1
   11:23, 1 апр 2020
   Мутафчийски е против масовите тестове, защото ще се прекъсне далаверата му да се тества само в неговата лаборатория, от която захлебва.

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини